Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het eerste kwartaal stabiel gebleven ten opzichte van het voorgaande laatste kwartaal van vorig jaar, blijkt uit een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat. Ook op jaarbasis stokt de groei voor de eurozone.

Voor de 27 landen van de Europese Unie (EU) is er eveneens sprake van een stagnering tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het bbp van de EU licht toegenomen met 0,1 procent.

Dat de eurozone uiteindelijk niet in een recessie belandt - in het laatste kwartaal van 2011 werd nog een terugval met 0,3 procent genoteerd - is te danken aan sterkhouder Duitsland.

De grootste economie van Europa noteerde in de eerste drie maanden van het jaar een toename van het bbp met 0,5 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Analisten hielden rekening met een beperkte groei van 0,1 procent.

De landen die in het eerste kwartaal van 2012 een krimp noteerden tegenover het voorgaande kwartaal zijn Tsjechië (-1 procent), Spanje (-0,3 procent), Italië (-0,8 procent), Cyprus (-0,3 procent), Hongarije (-1,3 procent), Nederland (-0,2 procent), Portugal (-0,1 procent), Roemenië (-0,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-0,2 procent). Volgens de berekeningen van Eurostat steeg het bbp van ons land met 0,3 procent op kwartaalbasis. (BO)

Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het eerste kwartaal stabiel gebleven ten opzichte van het voorgaande laatste kwartaal van vorig jaar, blijkt uit een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat. Ook op jaarbasis stokt de groei voor de eurozone. Voor de 27 landen van de Europese Unie (EU) is er eveneens sprake van een stagnering tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het bbp van de EU licht toegenomen met 0,1 procent.Dat de eurozone uiteindelijk niet in een recessie belandt - in het laatste kwartaal van 2011 werd nog een terugval met 0,3 procent genoteerd - is te danken aan sterkhouder Duitsland. De grootste economie van Europa noteerde in de eerste drie maanden van het jaar een toename van het bbp met 0,5 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Analisten hielden rekening met een beperkte groei van 0,1 procent. De landen die in het eerste kwartaal van 2012 een krimp noteerden tegenover het voorgaande kwartaal zijn Tsjechië (-1 procent), Spanje (-0,3 procent), Italië (-0,8 procent), Cyprus (-0,3 procent), Hongarije (-1,3 procent), Nederland (-0,2 procent), Portugal (-0,1 procent), Roemenië (-0,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-0,2 procent). Volgens de berekeningen van Eurostat steeg het bbp van ons land met 0,3 procent op kwartaalbasis. (BO)