In haar economische vooruitblik voor dit jaar spreekt de Europese Commissie van 'een milde recessie met tekenen van stabilisering'. In november 2011 werd voor de landen van de eurozone nog een groei met 0,5 procent opgetekend.

Uit de prognose van de Commissie blijkt dat de krimp in de eurozone in de eerste plaats het gevolg is van de fors negatieve groei van Italië, Spanje en Portugal. De Italiaanse economie zou in 2012 met 1,3 procent krimpen, de Spaanse met 1 procent en de Portugese met 3,3 procent.

Als de prognose van de Commissie bevestigd wordt, dan belandt de Europese muntunie voor het eerst sinds 2009 nog eens een volledig jaar in de negatieve cijfers. In 2009 bedroeg de krimp 4,3 procent.

De inflatie voor dit jaar zou met 2,1 procent net boven het ECB-streefdoel van 2 procent uitkomen. In november hield de Commissie nog rekening met een inflatiecijfer van 1,7 procent.

Belgisch bbp krimpt met 0,1 procent

Wat ons land betreft, zou de economie in 2012 met 0,1 procent krimpen. Daarmee ligt de Commissie op dezelfde lijn van de NBB (Nationale Bank van België), die in haar rapport van vorige week in eveneens een krimp met 0,1 procent voorspelde. De inflatie in ons land zou volgens de Commissie in 2012 uitkomen op 2,7 procent, de NBB mikt op 2,6 procent. (Belga/BO)

In haar economische vooruitblik voor dit jaar spreekt de Europese Commissie van 'een milde recessie met tekenen van stabilisering'. In november 2011 werd voor de landen van de eurozone nog een groei met 0,5 procent opgetekend.Uit de prognose van de Commissie blijkt dat de krimp in de eurozone in de eerste plaats het gevolg is van de fors negatieve groei van Italië, Spanje en Portugal. De Italiaanse economie zou in 2012 met 1,3 procent krimpen, de Spaanse met 1 procent en de Portugese met 3,3 procent. Als de prognose van de Commissie bevestigd wordt, dan belandt de Europese muntunie voor het eerst sinds 2009 nog eens een volledig jaar in de negatieve cijfers. In 2009 bedroeg de krimp 4,3 procent. De inflatie voor dit jaar zou met 2,1 procent net boven het ECB-streefdoel van 2 procent uitkomen. In november hield de Commissie nog rekening met een inflatiecijfer van 1,7 procent. Belgisch bbp krimpt met 0,1 procentWat ons land betreft, zou de economie in 2012 met 0,1 procent krimpen. Daarmee ligt de Commissie op dezelfde lijn van de NBB (Nationale Bank van België), die in haar rapport van vorige week in eveneens een krimp met 0,1 procent voorspelde. De inflatie in ons land zou volgens de Commissie in 2012 uitkomen op 2,7 procent, de NBB mikt op 2,6 procent. (Belga/BO)