De Europese toezichthouder op de financiële markten uit felle kritiek op de drie grote kredietbeoordelaars Fitch, Moody's en Standard & Poor's (S&P).

In een rapport over de drie kredietbureaus zet de European Securities and Markets Autoriteit (ESMA) grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van Fitch, Moody's en S&P. Verder concludeert de Europese waakhond dat de drie ratingbureaus te weinig doen tegen belangenverstrengeling. Fitch, Moody's en S&P zouden ook de publicatiedatum van ratings te vaak uitstellen en zij bestrijden het vroegtijdig lekken van rapporten onvoldoende.

Grote invloed

ESMA-voorzitter Steven Maijoor benadrukt in het rapport het belang van betrouwbare kredietbureaus. De oordelen van de kredietbeoordelaars kunnen een grote invloed hebben op de financiële markten.

'Daarom is het belangrijk dat gebruikers van kredietbeoordelaars kunnen vertrouwen op een grondig, adequaat systeem en dat de oordelen regelmatig plaatshebben en vrij zijn van belangenverstrengeling.'

Of de drie in strijd met Europese regels voor kredietbeoordelaars hebben gehandeld, moet ESMA nog vaststellen. Maijoor zegt dat de bureaus in de tussentijd maatregelen moeten nemen om de bezwaren van de toezichthouder te bestrijden.

Als de kredietwaardigheid van landen daalt, kan dit gevolgen hebben voor de rente die zij betalen. (Elsevier.nl/KVDA)

De Europese toezichthouder op de financiële markten uit felle kritiek op de drie grote kredietbeoordelaars Fitch, Moody's en Standard & Poor's (S&P). In een rapport over de drie kredietbureaus zet de European Securities and Markets Autoriteit (ESMA) grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van Fitch, Moody's en S&P. Verder concludeert de Europese waakhond dat de drie ratingbureaus te weinig doen tegen belangenverstrengeling. Fitch, Moody's en S&P zouden ook de publicatiedatum van ratings te vaak uitstellen en zij bestrijden het vroegtijdig lekken van rapporten onvoldoende. Grote invloed ESMA-voorzitter Steven Maijoor benadrukt in het rapport het belang van betrouwbare kredietbureaus. De oordelen van de kredietbeoordelaars kunnen een grote invloed hebben op de financiële markten. 'Daarom is het belangrijk dat gebruikers van kredietbeoordelaars kunnen vertrouwen op een grondig, adequaat systeem en dat de oordelen regelmatig plaatshebben en vrij zijn van belangenverstrengeling.' Of de drie in strijd met Europese regels voor kredietbeoordelaars hebben gehandeld, moet ESMA nog vaststellen. Maijoor zegt dat de bureaus in de tussentijd maatregelen moeten nemen om de bezwaren van de toezichthouder te bestrijden. Als de kredietwaardigheid van landen daalt, kan dit gevolgen hebben voor de rente die zij betalen. (Elsevier.nl/KVDA)