De samengestelde PMI-index klokte in september af op 52,1 tegenover 51,5 in augustus. Dat is het hoogste peil in 27 maanden. Een teken dat het economisch herstel vaste vorm krijgt, luidt het bij Markit. Analisten hielden rekening met een toename tot 51. Een score boven de kaap van 50 wijst op groei, een score daaronder op een krimp.

Hoewel Duitsland als vanouds de motor blijft achter het herstel in de eurozone, wordt de economische heropleving volgens Markit ook elders in de regio geregistreerd.

"De economische activiteit nam in september voor het eerst sinds begin 2012 toe in Frankrijk, en toont tegelijk haar sterkste groei sinds begin 2011 in de rest van de eurozone ", verduidelijkt Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit.

De deelindex die de economische activiteit in de industrie peilt, zakte van 51,4 in augustus tot 51,1 in september. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een toename tot 51,8. Volgens de hoofdeconoom van Markit kan die daling verklaard worden door de 'overwaardering' in augustus als gevolg van het zomerse weer en de opstoot van de autoproductie.

Willamson wijst er in een toelichting nog op dat - hoewel de eurozone waakzaam moet zijn voor de neerwaartse risico's die blijven bestaan - er op dit moment geen enkele aanwijzing is dat de eurozone binnenkort weer in een periode van recessie duikelt. (Reuters/BO)

De samengestelde PMI-index klokte in september af op 52,1 tegenover 51,5 in augustus. Dat is het hoogste peil in 27 maanden. Een teken dat het economisch herstel vaste vorm krijgt, luidt het bij Markit. Analisten hielden rekening met een toename tot 51. Een score boven de kaap van 50 wijst op groei, een score daaronder op een krimp.Hoewel Duitsland als vanouds de motor blijft achter het herstel in de eurozone, wordt de economische heropleving volgens Markit ook elders in de regio geregistreerd. "De economische activiteit nam in september voor het eerst sinds begin 2012 toe in Frankrijk, en toont tegelijk haar sterkste groei sinds begin 2011 in de rest van de eurozone ", verduidelijkt Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit. De deelindex die de economische activiteit in de industrie peilt, zakte van 51,4 in augustus tot 51,1 in september. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een toename tot 51,8. Volgens de hoofdeconoom van Markit kan die daling verklaard worden door de 'overwaardering' in augustus als gevolg van het zomerse weer en de opstoot van de autoproductie. Willamson wijst er in een toelichting nog op dat - hoewel de eurozone waakzaam moet zijn voor de neerwaartse risico's die blijven bestaan - er op dit moment geen enkele aanwijzing is dat de eurozone binnenkort weer in een periode van recessie duikelt. (Reuters/BO)