Volgens de recentste prognoses van de Europese Commissie noteert de Europese Unie (EU) in 2010 een economische groei met 1,8 procent. Voor de eurozone wordt dat een groei met 1,7 procent. Een eerdere prognose voorspelde zowel voor de Unie als voor de zone een toename met 1 procent.

Door een slabakkende wereldeconomie en het uitdoven van tijdelijke overheidsstimuli dreigt de economie in 2011 minder snel te groeien. De Commissie rekent voor volgend jaar op 1,7 procent groei in de EU en 1,5 procent in de eurozone. Een toename van de binnenlandse vraag zou tegen 2012 echter weer voor groeicijfers van 2,0 in de EU en 1,8 procent in de eurozone moeten zorgen.

Maar de groei loopt voor de afzonderlijke lidstaten niet gelijk. Dankzij de Duitse motor zou ons land voor 2010, 2011 en 2012 een groei van respectievelijk 2,0, 1,8 en 2,0 procent kunnen voorleggen. België dankt die groei echter vooral aan export, terwijl het er qua competiviteit op achteruit gaat.

Voor het zuiden van het continent ziet het er bedenkelijker uit. Zo dreigt er voor Griekenland (-3 procent) en Portugal (-1,0 procent) ook in 2011 een negatieve groei. Pas in 2012 zouden alle eurolanden en EU-lidstaten voor het eerst sinds de kredietcrisis opnieuw groeien. Ierland, dat door een implosie van de banksector beroep moet doen op Europese steun, zou volgens de Europese prognoses het bbp tegen 2012 alweer met 1,9 procent zien toenemen.

In een toelichting verklaarde eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn, dat de noodlijdende landen het saneren van de openbare financiën en het doorvoeren van structurele hervormingen moeten voortzetten.

Volgens de recentste prognoses van de Europese Commissie noteert de Europese Unie (EU) in 2010 een economische groei met 1,8 procent. Voor de eurozone wordt dat een groei met 1,7 procent. Een eerdere prognose voorspelde zowel voor de Unie als voor de zone een toename met 1 procent. Door een slabakkende wereldeconomie en het uitdoven van tijdelijke overheidsstimuli dreigt de economie in 2011 minder snel te groeien. De Commissie rekent voor volgend jaar op 1,7 procent groei in de EU en 1,5 procent in de eurozone. Een toename van de binnenlandse vraag zou tegen 2012 echter weer voor groeicijfers van 2,0 in de EU en 1,8 procent in de eurozone moeten zorgen. Maar de groei loopt voor de afzonderlijke lidstaten niet gelijk. Dankzij de Duitse motor zou ons land voor 2010, 2011 en 2012 een groei van respectievelijk 2,0, 1,8 en 2,0 procent kunnen voorleggen. België dankt die groei echter vooral aan export, terwijl het er qua competiviteit op achteruit gaat. Voor het zuiden van het continent ziet het er bedenkelijker uit. Zo dreigt er voor Griekenland (-3 procent) en Portugal (-1,0 procent) ook in 2011 een negatieve groei. Pas in 2012 zouden alle eurolanden en EU-lidstaten voor het eerst sinds de kredietcrisis opnieuw groeien. Ierland, dat door een implosie van de banksector beroep moet doen op Europese steun, zou volgens de Europese prognoses het bbp tegen 2012 alweer met 1,9 procent zien toenemen.In een toelichting verklaarde eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn, dat de noodlijdende landen het saneren van de openbare financiën en het doorvoeren van structurele hervormingen moeten voortzetten.