De economische activiteiten in de eurozone nemen - licht - toe. Dat blijkt uit de PMI-index van het onderzoeksbureau Markit.

De zogenaamde inkoopmanagers(PMI)-index van het onderzoeksbureau Markit klom van 48,7 in juni tot 50,5 vorige maand. Bij een eerste raming klokte de index af op 50,4. Een cijfer boven de grens van 50 wijst op groei, een cijfer daaronder op krimp. Het is voor het eerst sinds januari 2012 dat de index nog een keer een teken van groei laat optekenen.

De lichte klim boven de grens van 50 kan erop wijzen dat de eurozone langzaam uit het dal van de recessie sluipt, al blijft een solide groei tot nader order een ver toekomstbeeld. De eurozone, die voor de tweede maal in vier jaar tijd in een periode van recessie struikelde, zag het bbp begin dit jaar voor het zesde opeenvolgende kwartaal afnemen.

De PMI-index laat zien dat het herstel in juli het meest opmerkelijk is in Duitsland, terwijl de krimp in Italië, Frankrijk en Spanje minder uitgesproken blijkt. Analisten houden er rekening mee dat de eurozone tegen het eind van het jaar een versnelling hoger schakelt.

Hoewel Rob Dobson, senior economist bij Markit, hoopvolle tekenen van herstel merkt, blijft hij op zijn hoede voor de hoge werkloosheidscijfers in de eurozone. Ondanks een lichte daling van de werkloosheidsgraad - van 12,2 procent in mei tot 12,1 procent in juni, blijven er 19 miljoen inwoners van de lidstaten van de eurozone geregistreerd als werkloze.Met name Griekenland en Spanje kreunen onder de zware last van de werkloosheid.

De bemoedigende signalen waar Dobson naar verwijst, hebben onder meer te maken met een toenemend ondernemers- en consumentenvertrouwen. (BO)

De economische activiteiten in de eurozone nemen - licht - toe. Dat blijkt uit de PMI-index van het onderzoeksbureau Markit.De zogenaamde inkoopmanagers(PMI)-index van het onderzoeksbureau Markit klom van 48,7 in juni tot 50,5 vorige maand. Bij een eerste raming klokte de index af op 50,4. Een cijfer boven de grens van 50 wijst op groei, een cijfer daaronder op krimp. Het is voor het eerst sinds januari 2012 dat de index nog een keer een teken van groei laat optekenen.De lichte klim boven de grens van 50 kan erop wijzen dat de eurozone langzaam uit het dal van de recessie sluipt, al blijft een solide groei tot nader order een ver toekomstbeeld. De eurozone, die voor de tweede maal in vier jaar tijd in een periode van recessie struikelde, zag het bbp begin dit jaar voor het zesde opeenvolgende kwartaal afnemen. De PMI-index laat zien dat het herstel in juli het meest opmerkelijk is in Duitsland, terwijl de krimp in Italië, Frankrijk en Spanje minder uitgesproken blijkt. Analisten houden er rekening mee dat de eurozone tegen het eind van het jaar een versnelling hoger schakelt.Hoewel Rob Dobson, senior economist bij Markit, hoopvolle tekenen van herstel merkt, blijft hij op zijn hoede voor de hoge werkloosheidscijfers in de eurozone. Ondanks een lichte daling van de werkloosheidsgraad - van 12,2 procent in mei tot 12,1 procent in juni, blijven er 19 miljoen inwoners van de lidstaten van de eurozone geregistreerd als werkloze.Met name Griekenland en Spanje kreunen onder de zware last van de werkloosheid.De bemoedigende signalen waar Dobson naar verwijst, hebben onder meer te maken met een toenemend ondernemers- en consumentenvertrouwen. (BO)