De Europese Commissie heeft dinsdag een diepgaand onderzoek geopend naar de Belgische fiscale rulings voor overwinst ('excess profit').

De Commissie betwijfelt of die belastingregeling voor multinationals in overeenstemming is met de Europese staatssteunregels, zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

'Verstoring van de Euopese regelgeving'

De Belgische belastingregeling biedt multinationals de mogelijkheid om hun bedrijfsbelasting te verminderen met 'overwinst', die zou toe te schrijven zijn aan het voordeel dat ze behoren tot een multinationale groep. "

Deze regeling lijkt alleen aan bepaalde multinationals substantiële belastingverminderingen toe te kennen die op zichzelf staande ondernemingen niet zouden kunnen krijgen", zo stelde Vestager. Indien dit vermoeden tijdens het onderzoek wordt bevestigd, zou dat volgens de Deense eurocommissaris een 'ernstige verstoring' van de Europese concurrentieregels betekenen.

'In overeenstemming met de regels'

België claimt dat de regeling in overeenstemming is met de OESO-regels, maar dat betwijfelt de Commissie.

De Commissie maakt zich zorgen dat de overwinst een sterke overschatting is van de reële voordelen van het behoren tot een multinational. De aftrek die via deze rulingregeling voor overwinst wordt toegekend, bedraagt doorgaans meer dan 50 procent van de winst die onder de fiscale ruling valt, en kan in sommige gevallen oplopen tot 90 procent.

De Commissie is ook niet overtuigd van het Belgische argument dat de regeling dubbele belasting moet vermijden. Tegenover de aftrek in België staat namelijk geen claim van een ander land om diezelfde winst te belasten, aldus Vestager. (Belga/BO)

De Europese Commissie heeft dinsdag een diepgaand onderzoek geopend naar de Belgische fiscale rulings voor overwinst ('excess profit'). De Commissie betwijfelt of die belastingregeling voor multinationals in overeenstemming is met de Europese staatssteunregels, zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe. De Belgische belastingregeling biedt multinationals de mogelijkheid om hun bedrijfsbelasting te verminderen met 'overwinst', die zou toe te schrijven zijn aan het voordeel dat ze behoren tot een multinationale groep. "Deze regeling lijkt alleen aan bepaalde multinationals substantiële belastingverminderingen toe te kennen die op zichzelf staande ondernemingen niet zouden kunnen krijgen", zo stelde Vestager. Indien dit vermoeden tijdens het onderzoek wordt bevestigd, zou dat volgens de Deense eurocommissaris een 'ernstige verstoring' van de Europese concurrentieregels betekenen. België claimt dat de regeling in overeenstemming is met de OESO-regels, maar dat betwijfelt de Commissie. De Commissie maakt zich zorgen dat de overwinst een sterke overschatting is van de reële voordelen van het behoren tot een multinational. De aftrek die via deze rulingregeling voor overwinst wordt toegekend, bedraagt doorgaans meer dan 50 procent van de winst die onder de fiscale ruling valt, en kan in sommige gevallen oplopen tot 90 procent. De Commissie is ook niet overtuigd van het Belgische argument dat de regeling dubbele belasting moet vermijden. Tegenover de aftrek in België staat namelijk geen claim van een ander land om diezelfde winst te belasten, aldus Vestager. (Belga/BO)