De beurs van Athene opende om 10.30 uur lokale tijd (9.30 uur) met 4,5 procent verlies, een halfuur later was dat nog -3,5 procent.

In Brussel noteert de Bel20-sterindex rond 9.50 uur, na een klein uurtje halfuur handel, een verlies van 0,8 procent. In Frankfurt verliest de Dax na een halfuur zowat 1,3 procent. De Londense sterindex FTSE100 beperkt het verlies tot 0,34 procent. De hoofdgraadmeter van Parijs, de CAC40, geeft meer dan een procent prijs: -1,2 procent. De Amsterdamse AEX gaat zowat 0,9 procent lager.

De euro noteert 's ochtends op 1,1354 dollar of een klein herstel na maandagavond. Nadat het nieuws over de mislukte onderhandelingen bekendraakte, was de eenheidsmunt nog tot 1,1321 dollar gevallen.

Op de schuldenmarkt bleef het dinsdagochtend eerst vrij kalm en noteerde de rente op tienjarig Griekse obligaties op de secundaire markt - waar al uitgegeven obligaties verhandeld worden - op 9.554 procent tegenover 9,653 procent maandagavond. Maar in de loop van de voormiddag ging de rente weer door de grens van 10 procent, tot 10,368 procent.

De voorzitter van de eurogroep, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, herhaalde dinsdag dat hij hoopt dat Griekenland alsnog een verlenging van het huidige hulpprogramma aanvraagt.

De Griekse regering verwierp maandag het voorstel van de overige eurolanden. Even later stuurden de eurolanden Griekenland een ultimatum: de Grieken krijgen een week de tijd om het hulpprogramma te verlengen. De Griekse minister Yanis Varoufakis toonde zich overtuigd dat er de komende dagen toch een akkoord bereikt wordt. (Belga/BO)

De beurs van Athene opende om 10.30 uur lokale tijd (9.30 uur) met 4,5 procent verlies, een halfuur later was dat nog -3,5 procent. In Brussel noteert de Bel20-sterindex rond 9.50 uur, na een klein uurtje halfuur handel, een verlies van 0,8 procent. In Frankfurt verliest de Dax na een halfuur zowat 1,3 procent. De Londense sterindex FTSE100 beperkt het verlies tot 0,34 procent. De hoofdgraadmeter van Parijs, de CAC40, geeft meer dan een procent prijs: -1,2 procent. De Amsterdamse AEX gaat zowat 0,9 procent lager. De euro noteert 's ochtends op 1,1354 dollar of een klein herstel na maandagavond. Nadat het nieuws over de mislukte onderhandelingen bekendraakte, was de eenheidsmunt nog tot 1,1321 dollar gevallen. Op de schuldenmarkt bleef het dinsdagochtend eerst vrij kalm en noteerde de rente op tienjarig Griekse obligaties op de secundaire markt - waar al uitgegeven obligaties verhandeld worden - op 9.554 procent tegenover 9,653 procent maandagavond. Maar in de loop van de voormiddag ging de rente weer door de grens van 10 procent, tot 10,368 procent. De voorzitter van de eurogroep, de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, herhaalde dinsdag dat hij hoopt dat Griekenland alsnog een verlenging van het huidige hulpprogramma aanvraagt. De Griekse regering verwierp maandag het voorstel van de overige eurolanden. Even later stuurden de eurolanden Griekenland een ultimatum: de Grieken krijgen een week de tijd om het hulpprogramma te verlengen. De Griekse minister Yanis Varoufakis toonde zich overtuigd dat er de komende dagen toch een akkoord bereikt wordt. (Belga/BO)