Het nieuwe mechanisme (ESM) moet het tijdelijke fonds vervangen dat momenteel wordt aangewend om Ierland en Portugal te ondersteunen. Het vorige systeem voorzag slechts in een tijdelijk mechanisme dat in 2013 afloopt.

Door de aanslepende Europese schuldencrisis zagen de EU-lidstaten zich verplicht een permanent systeem op poten te zetten en de beschikbare middelen te verdubbelen. In totaal gaat het om een reddingsboei van 700 miljard euro, waarvan 80 miljard euro rechtstreeks beschikbaar en de rest in waarborgen.

De nieuwe tekst kreeg donderdag groen licht van de ministerraad. Het Belgische engagement loopt daarmee op van 15,29 miljard tot 27,03 miljard euro. Omgerekend neemt België 3,7234 procent van de inspanning voor zijn rekening. Dat aandeel werd opgetrokken toen de noodlijdende lidstaten Ierland en Portugal hun bijdragen hebben stopgezet.

Ondanks het hogere bedrag valt de Belgische bijdrage al bij al nog mee, aldus Reynders. Hij verwijst daarbij naar de financiële injectie van 90 miljard die Dexia kreeg.

(belga)

Het nieuwe mechanisme (ESM) moet het tijdelijke fonds vervangen dat momenteel wordt aangewend om Ierland en Portugal te ondersteunen. Het vorige systeem voorzag slechts in een tijdelijk mechanisme dat in 2013 afloopt. Door de aanslepende Europese schuldencrisis zagen de EU-lidstaten zich verplicht een permanent systeem op poten te zetten en de beschikbare middelen te verdubbelen. In totaal gaat het om een reddingsboei van 700 miljard euro, waarvan 80 miljard euro rechtstreeks beschikbaar en de rest in waarborgen. De nieuwe tekst kreeg donderdag groen licht van de ministerraad. Het Belgische engagement loopt daarmee op van 15,29 miljard tot 27,03 miljard euro. Omgerekend neemt België 3,7234 procent van de inspanning voor zijn rekening. Dat aandeel werd opgetrokken toen de noodlijdende lidstaten Ierland en Portugal hun bijdragen hebben stopgezet. Ondanks het hogere bedrag valt de Belgische bijdrage al bij al nog mee, aldus Reynders. Hij verwijst daarbij naar de financiële injectie van 90 miljard die Dexia kreeg.(belga)