Vertegenwoordigers van de zogenaamde troika (EU, ECB, IMF) zouden volgens de Britse zakenkrant The Financial Times in Athene hebben gezegd dat het eerdere voorstel van 28 miljard euro aan besparingen ondertussen ontoereikend is geworden. Deze week stemde het Griekse parlement nipt in met dat besparingsplan.

Zonder die besparingen, krijgt Griekenland niet de volgende schijf van 12 miljard euro uit de 110 miljard euro noodhulp. Die schijf is absoluut noodzakelijk om te vermijden dat Griekenland straks zonder geld valt en bijvoorbeeld geen pensioenen kan uitbetalen.

De troika is nu bezorgd dat het besparingsplan van 28 miljard euro een gat open laat van 5,5 miljard euro over 4 jaar. Om dat deficit zo klein mogelijk te krijgen, moet Griekenland nog eens voor bijna 4 miljard euro besparen. Dit jaar moet het land daarvoor nog voor bijna 600 miljoen euro aan maatregelen vinden om de begrotingsdoelstellingen te halen. Het is de vraag of het Griekse parlement hier mee gaat instemmen. (SF)

Vertegenwoordigers van de zogenaamde troika (EU, ECB, IMF) zouden volgens de Britse zakenkrant The Financial Times in Athene hebben gezegd dat het eerdere voorstel van 28 miljard euro aan besparingen ondertussen ontoereikend is geworden. Deze week stemde het Griekse parlement nipt in met dat besparingsplan. Zonder die besparingen, krijgt Griekenland niet de volgende schijf van 12 miljard euro uit de 110 miljard euro noodhulp. Die schijf is absoluut noodzakelijk om te vermijden dat Griekenland straks zonder geld valt en bijvoorbeeld geen pensioenen kan uitbetalen. De troika is nu bezorgd dat het besparingsplan van 28 miljard euro een gat open laat van 5,5 miljard euro over 4 jaar. Om dat deficit zo klein mogelijk te krijgen, moet Griekenland nog eens voor bijna 4 miljard euro besparen. Dit jaar moet het land daarvoor nog voor bijna 600 miljoen euro aan maatregelen vinden om de begrotingsdoelstellingen te halen. Het is de vraag of het Griekse parlement hier mee gaat instemmen. (SF)