"Er is een akkoord over het interestpeil dat zal worden toegepast voor Griekenland indien het land beroep doet op het hulpplan", verduidelijkte de bron na de vergadering met hoge verantwoordelijken van de ministeries van Financiën en de directies van de Europese schatkisten.

Het akkoord moet Griekenland toelaten om te lenen aan een interestpeil "dat lager ligt dan de huidige interestvoet op de markt voor Griekse schuldpapieren", maar zonder dat er "cadeaus worden weggegeven", luidt het.

Momenteel ligt de rente die aan Griekenland wordt gevraagd voor leningen op tien jaar boven 7 procent, wat overeenstemt met meer dan het dubbele dan wat aan Duitsland wordt gevraagd dat op de markten als referentie geldt.

Vaste voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy had vrijdag in verschillende Europese kranten benadrukt dat Europa klaar was om Griekenland ter hulp te schieten indien het daarom zou vragen.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi beklemtoonden op een gemeenschappelijke persconferentie dat de EU klaar stond om haar reddingsplan "op elk moment" te activeren.

Met hun uitspraken probeerden de Europese leiders opnieuw rust te brengen op de financiële markten. De waarde van de Griekse overheidsobligaties zakte vrijdag immers naar een dieptepunt, terwijl de intrestvoeten waartegen het land geld kan lenen opnieuw sterk de hoogte in gingen.

Op de jongste Europese top raakten de Europese staats- en regeringsleiders het al eens over een reddingsplan voor Griekenland. Indien nodig kan het land steun krijgen van het Internationaal Muntfonds (IMF), maar ook van afzonderlijke lidstaten.

"Er is een akkoord over het interestpeil dat zal worden toegepast voor Griekenland indien het land beroep doet op het hulpplan", verduidelijkte de bron na de vergadering met hoge verantwoordelijken van de ministeries van Financiën en de directies van de Europese schatkisten.Het akkoord moet Griekenland toelaten om te lenen aan een interestpeil "dat lager ligt dan de huidige interestvoet op de markt voor Griekse schuldpapieren", maar zonder dat er "cadeaus worden weggegeven", luidt het.Momenteel ligt de rente die aan Griekenland wordt gevraagd voor leningen op tien jaar boven 7 procent, wat overeenstemt met meer dan het dubbele dan wat aan Duitsland wordt gevraagd dat op de markten als referentie geldt.Vaste voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy had vrijdag in verschillende Europese kranten benadrukt dat Europa klaar was om Griekenland ter hulp te schieten indien het daarom zou vragen.Ook de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi beklemtoonden op een gemeenschappelijke persconferentie dat de EU klaar stond om haar reddingsplan "op elk moment" te activeren. Met hun uitspraken probeerden de Europese leiders opnieuw rust te brengen op de financiële markten. De waarde van de Griekse overheidsobligaties zakte vrijdag immers naar een dieptepunt, terwijl de intrestvoeten waartegen het land geld kan lenen opnieuw sterk de hoogte in gingen. Op de jongste Europese top raakten de Europese staats- en regeringsleiders het al eens over een reddingsplan voor Griekenland. Indien nodig kan het land steun krijgen van het Internationaal Muntfonds (IMF), maar ook van afzonderlijke lidstaten.