Energieproducten zoals motorbrandstoffen, huisbrandolie en aardgas werden in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium dat maandag werd gepubliceerd.

Motorbrandstoffen werden in België in het eerste kwartaal 2,3 procent en huisbrandolie 3,8 procent goedkoper. Het Prijzenobservatorium verwijst hiervoor naar de lagere oliekoersen op de internationale markten. Voor aardgas werd zelfs een prijsdaling met 6,7 procent opgetekend, terwijl de elektriciteitsprijs nagenoeg stabiel bleef (-0,1 procent).

Lagere energieprijzen, hogere netwerktarieven

De goedkopere 'energiecomponent' op de elektriciteitsfactuur zou in de eerste plaats te maken hebben met de toenemende concurrentie van de voorbije maanden. De goedkopere energie op de factuur werd wel volledig teniet gedaan door de hogere netwerktarieven.

Het Prijzenobveservatorium merkt op dat elektriciteit en gas in de buurlanden de voorbije maanden gemiddeld 2,7 procent duurder werden.

Andere energieleverancier

Volgens cijfers van de Vlaamse regulator VREG bedroeg het aantal residentiële klanten in Vlaanderen dat van energieleverancier veranderde vorig jaar 16,7 procent voor elektriciteit, en 18,7 procent voor gas. In 2011 was dat respectievelijk 10,2 procent en 8,6 procent. Volgens de laatste gegevens van de VREG bedroeg dat percentage in maart 2013 1,0 procent voor elektriciteit en 1,12 procent voor gas.

Inflatie

Door de goedkopere energie ligt ook de totale inflatie in België onder het peil van de buurlanden. Consumptiegoederen werden in ons land in het eerste kwartaal 1,4 procent duurder, terwijl dat in de buurlanden gemiddeld 1,7 procent was. Vorig jaar deed zich precies het tegenovergestelde voor: Toen stegen de prijzen in België - door de dure energie - sneller dan in de buurlanden. (Belga/BO)

Energieproducten zoals motorbrandstoffen, huisbrandolie en aardgas werden in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium dat maandag werd gepubliceerd.Motorbrandstoffen werden in België in het eerste kwartaal 2,3 procent en huisbrandolie 3,8 procent goedkoper. Het Prijzenobservatorium verwijst hiervoor naar de lagere oliekoersen op de internationale markten. Voor aardgas werd zelfs een prijsdaling met 6,7 procent opgetekend, terwijl de elektriciteitsprijs nagenoeg stabiel bleef (-0,1 procent).Lagere energieprijzen, hogere netwerktarievenDe goedkopere 'energiecomponent' op de elektriciteitsfactuur zou in de eerste plaats te maken hebben met de toenemende concurrentie van de voorbije maanden. De goedkopere energie op de factuur werd wel volledig teniet gedaan door de hogere netwerktarieven. Het Prijzenobveservatorium merkt op dat elektriciteit en gas in de buurlanden de voorbije maanden gemiddeld 2,7 procent duurder werden.Andere energieleverancierVolgens cijfers van de Vlaamse regulator VREG bedroeg het aantal residentiële klanten in Vlaanderen dat van energieleverancier veranderde vorig jaar 16,7 procent voor elektriciteit, en 18,7 procent voor gas. In 2011 was dat respectievelijk 10,2 procent en 8,6 procent. Volgens de laatste gegevens van de VREG bedroeg dat percentage in maart 2013 1,0 procent voor elektriciteit en 1,12 procent voor gas.InflatieDoor de goedkopere energie ligt ook de totale inflatie in België onder het peil van de buurlanden. Consumptiegoederen werden in ons land in het eerste kwartaal 1,4 procent duurder, terwijl dat in de buurlanden gemiddeld 1,7 procent was. Vorig jaar deed zich precies het tegenovergestelde voor: Toen stegen de prijzen in België - door de dure energie - sneller dan in de buurlanden. (Belga/BO)