EIB denkt aan geld voor Peeters’ economisch renovatiefonds

© belga

De Europese investeringsbank (EIB) staat welwillend tegenover het Vlaamse economische renovatiefonds. “Ik moet wel eerst concrete projecten zien,” zegt EIB-voorzitter Philippe Maystadt in een gesprek met Trends. Het renovatiefonds van minister-president Kris Peeters (CD&V) moet de modernisering van de Vlaamse economie helpen financieren.

De regeringsleider denkt aan een fonds van 500 miljoen. Peeters heeft volgens Maystadt gelijk dat de economie een industriële basis moet blijven hebben. Anders houdt een diensteneconomie het niet uit. Het geld van de EIB zou moeten dienen om de economische omschakeling te versnellen. Maystadt geeft de automobielindustrie en de chemische nijverheid als voorbeelden.

De productiviteit in Europa stijgt niet genoeg waardoor onze potentiële groei lager ligt dan in andere delen van de wereld, betoogt Maystadt. “We moeten meer en beter investeren in opleiding, onderzoek en ontwikkeling, en in de verspreiding van innovatie.”

De EIB-topman benadrukt dat België er veel beter voorstaat dan Griekenland. VBO-voorzitter Thomas Leysen verklaarde onlangs dat ons land dezelfde weg dreigt op te gaan als het zuiderse land. Onze begroting staat er veel beter voor dan de Griekse, benadrukt Maystadt, wat niet wil zeggen dat we de zaken op hun beloop kunnen laten gaan. “België heeft een veel te hoge schuld en moet absoluut vermijden dat de rentesneeuwbal weer aan het rollen gaat.” De Europese investeringsbank kan de Griekse begroting niet rechtstreeks helpen. Welbepaalde investeringsprojecten van de Griekse staat financieren, kan wel.

De EIB leende in 2009 een recordbedrag van 79 miljard en het geld gaat steeds vaker naar bedrijven. De bank is in Vlaanderen actief in de sectoren energie, water en sociale huisvesting. Voor de eerste keer in ons land sloot ze een overeenkomst met een ziekenhuis, Gasthuisberg in Leuven. De Vlaamse regering is Maystadt nooit leningen komen vragen voor Opel Antwerpen.

BV / DAK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content