Het contrast met Vlaanderen kan moeilijk groter zijn. In het Vlaams Gewest leeft slechts een op de 15 (6,6%) minderjarigen in een gezin waar niemand aan de slag is, zo schrijft De Tijd dinsdag op basis van cijfers van VDAB en Steunpunt Werk.

Het aantal werkloze gezinnen is sinds het begin van de crisis in heel het land gestegen: in 2008 leefde 11,3 procent van de Belgische kinderen in zo'n familie, nu is dat 12,8 procent.

desindustrialisering

De slechte Waalse prestatie is volgens professor Luc Sels van Steunpunt Werk vooral een gevolg van de desindustrialisering, maar de schuld ligt ook bij de politiek. "Wallonië is veel later begonnen met het intensief begeleiden van werkzoekenden naar een baan. Bovendien is de kwaliteit van het onderwijs er ondermaats." Brussel kampt met de typische problemen van een grootstad en is daarom moeilijk met Vlaanderen en Wallonië te vergelijken.

"De cijfers wijzen op een marginalisering van een deel van de bevolking, die volledig van de arbeidsmarkt is afgesloten", zegt Willem Vansina van de VDAB. "Voor kinderen uit zulke gezinnen is het zeer moeilijk om uit hun benarde situatie te geraken. De armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven ." (Belga/NS)

Het contrast met Vlaanderen kan moeilijk groter zijn. In het Vlaams Gewest leeft slechts een op de 15 (6,6%) minderjarigen in een gezin waar niemand aan de slag is, zo schrijft De Tijd dinsdag op basis van cijfers van VDAB en Steunpunt Werk. Het aantal werkloze gezinnen is sinds het begin van de crisis in heel het land gestegen: in 2008 leefde 11,3 procent van de Belgische kinderen in zo'n familie, nu is dat 12,8 procent. De slechte Waalse prestatie is volgens professor Luc Sels van Steunpunt Werk vooral een gevolg van de desindustrialisering, maar de schuld ligt ook bij de politiek. "Wallonië is veel later begonnen met het intensief begeleiden van werkzoekenden naar een baan. Bovendien is de kwaliteit van het onderwijs er ondermaats." Brussel kampt met de typische problemen van een grootstad en is daarom moeilijk met Vlaanderen en Wallonië te vergelijken. "De cijfers wijzen op een marginalisering van een deel van de bevolking, die volledig van de arbeidsmarkt is afgesloten", zegt Willem Vansina van de VDAB. "Voor kinderen uit zulke gezinnen is het zeer moeilijk om uit hun benarde situatie te geraken. De armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven ." (Belga/NS)