Het toonaangevende Markit polst maandelijks bij 4.500 inkoopmanagers naar hoe het gesteld is met de investeringslust van de Europese bedrijven.

Een PMI-score van onder de 50 wijst op een krimp, een score van boven de 50 op een groeiende economie. Hoewel er in augustus in vergelijking met juli een 'heel' lichte verbetering merkbaar is (van 46,5 naar 46,6 punten), krijgt de economie in de eurozone in de laatste zomermaand af te rekenen met een zevende krimp op rij.

En de vooruitzichten ogen niet bepaald rooskleurig, aangezien nu ook sterkhouder Duitsland zich op de glijbaan richting recessie blijkt te bevinden. Volgens de cijfers van Markit belandt de Duitse industrie in augustus namelijk op het diepste punt sinds april 2009. Frankrijk volgt als tweede economie van de eurozone de negatieve teneur met een zesde terugval op rij voor de private sector.

Markit houdt er nu rekening mee dat de eurozone in het derde kwartaal met een krimp van het bbp met 0,5 tot 0,6 procent tegenover het vorige kwartaal af te rekenen krijgt. Met een periode van recessie tot gevolg. Tenzij er in september een 'boost' plaatsvindt, maar dat acht het onderzoeksbureau weinig waarschijnlijk.

De 'Purchasing Managers' Index' is niet de eerste de beste indicator om het gemoed in de eurozone te peilen . Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid.

De Europese Commissie bracht donderdag evenmin hoopvol nieuws. Uit een eerste raming blijkt dat de index voor het consumentenvertrouwen in de 17 landen van de eurozone gedaald is van -21,5 in juli naar -24,6 in augustus. Voor de volledige Europese Unie (EU) was er een terugval van -20,2 naar -22,6. (BO)

Het toonaangevende Markit polst maandelijks bij 4.500 inkoopmanagers naar hoe het gesteld is met de investeringslust van de Europese bedrijven. Een PMI-score van onder de 50 wijst op een krimp, een score van boven de 50 op een groeiende economie. Hoewel er in augustus in vergelijking met juli een 'heel' lichte verbetering merkbaar is (van 46,5 naar 46,6 punten), krijgt de economie in de eurozone in de laatste zomermaand af te rekenen met een zevende krimp op rij. En de vooruitzichten ogen niet bepaald rooskleurig, aangezien nu ook sterkhouder Duitsland zich op de glijbaan richting recessie blijkt te bevinden. Volgens de cijfers van Markit belandt de Duitse industrie in augustus namelijk op het diepste punt sinds april 2009. Frankrijk volgt als tweede economie van de eurozone de negatieve teneur met een zesde terugval op rij voor de private sector. Markit houdt er nu rekening mee dat de eurozone in het derde kwartaal met een krimp van het bbp met 0,5 tot 0,6 procent tegenover het vorige kwartaal af te rekenen krijgt. Met een periode van recessie tot gevolg. Tenzij er in september een 'boost' plaatsvindt, maar dat acht het onderzoeksbureau weinig waarschijnlijk. De 'Purchasing Managers' Index' is niet de eerste de beste indicator om het gemoed in de eurozone te peilen . Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. De Europese Commissie bracht donderdag evenmin hoopvol nieuws. Uit een eerste raming blijkt dat de index voor het consumentenvertrouwen in de 17 landen van de eurozone gedaald is van -21,5 in juli naar -24,6 in augustus. Voor de volledige Europese Unie (EU) was er een terugval van -20,2 naar -22,6. (BO)