De economie van Japan is in het eerste kwartaal van het jaar fors gegroeid: met 0,9 procent tegenover het vorige kwartaal en met maar liefst 3,5 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. De uitstekende cijfers zijn een ferme opsteker voor het monetaire beleid van premier Shinzo Abe.

De economische groei is groter dan analisten hadden verwacht en zijn een signaal dat de Japanse economie zich herstelt. In het laatste kwartaal van 2012 klom Japan uit een recessie.

Abenomics

De groei is volgens de regering in Tokio toe te schrijven aan de stimulusmaatregelen die premier Shinzo Abe heeft ingevoerd en die al de bijnaam 'Abenomics' meekregen. Abe zwoer bij zijn aantreding eind december dat hij de economie nieuw leven zou inblazen.

Door zijn maatregelen daalde onder andere de waarde van de yen en steeg de export. De toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio ging er dit jaar al met 45 procent op vooruit.

Japan is de op twee na grootste economie van de wereld, na de Verenigde Staten en China.

De economie van Japan is in het eerste kwartaal van het jaar fors gegroeid: met 0,9 procent tegenover het vorige kwartaal en met maar liefst 3,5 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. De uitstekende cijfers zijn een ferme opsteker voor het monetaire beleid van premier Shinzo Abe. De economische groei is groter dan analisten hadden verwacht en zijn een signaal dat de Japanse economie zich herstelt. In het laatste kwartaal van 2012 klom Japan uit een recessie. Abenomics De groei is volgens de regering in Tokio toe te schrijven aan de stimulusmaatregelen die premier Shinzo Abe heeft ingevoerd en die al de bijnaam 'Abenomics' meekregen. Abe zwoer bij zijn aantreding eind december dat hij de economie nieuw leven zou inblazen. Door zijn maatregelen daalde onder andere de waarde van de yen en steeg de export. De toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio ging er dit jaar al met 45 procent op vooruit. Japan is de op twee na grootste economie van de wereld, na de Verenigde Staten en China.