In het interprofessioneel akkoord voor 2009-2010 hadden de sociale partners geen loonmarge afgesproken, maar wel bepaald dat aan de werknemers een nettobedrag betaald kon worden van 250 of 375 euro, naargelang de sector. Dat kon via een verhoging van de maaltijdcheques, of via de nieuwe ecocheques. In de afgelopen jaren werd daar een nieuwe reglementering voor uitgedacht, en 64 sectoren sloten cao's voor de toekenning van ecocheques.

Koen Magerman, senior juridisch adviseur bij SD Worx: "Het ontwerp van akkoord voor 2011 en 2012 vermeldt de ecocheques niet meer. Dat betekent dat er geen nieuwe of hogere bedragen worden toegekend, maar over de bestaande regelingen behoudt men het stilzwijgen. Daar mag je niet uit afleiden dat de ecocheques afgeschaft zijn. Of werknemers de komende jaren nog recht hebben op ecocheques, hangt af van de cao's die daarover in de sectoren gesloten werden. Sommige van die 64 sectoren hebben een cao van bepaalde duur gesloten, die nu afgelopen is. Zo is bijvoorbeeld de cao over de ecocheques in de sector van de zelfstandige kleinhandel voor bepaalde duur gesloten, hij liep af op 31 december 2010. Indien de vakbonden hier een verlenging van willen, moeten ze daarover onderhandelen met de werkgeversorganisaties."

In andere sectoren werd een cao voor onbepaalde duur afgesloten. Zoals in het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor de bedienden (met 400.00 werknemers). Binnen dat paritair comité moet vóór 30 april wel een evaluatie gebeuren over de voortzetting of vervanging van het systeem.

A.M.

In het interprofessioneel akkoord voor 2009-2010 hadden de sociale partners geen loonmarge afgesproken, maar wel bepaald dat aan de werknemers een nettobedrag betaald kon worden van 250 of 375 euro, naargelang de sector. Dat kon via een verhoging van de maaltijdcheques, of via de nieuwe ecocheques. In de afgelopen jaren werd daar een nieuwe reglementering voor uitgedacht, en 64 sectoren sloten cao's voor de toekenning van ecocheques. Koen Magerman, senior juridisch adviseur bij SD Worx: "Het ontwerp van akkoord voor 2011 en 2012 vermeldt de ecocheques niet meer. Dat betekent dat er geen nieuwe of hogere bedragen worden toegekend, maar over de bestaande regelingen behoudt men het stilzwijgen. Daar mag je niet uit afleiden dat de ecocheques afgeschaft zijn. Of werknemers de komende jaren nog recht hebben op ecocheques, hangt af van de cao's die daarover in de sectoren gesloten werden. Sommige van die 64 sectoren hebben een cao van bepaalde duur gesloten, die nu afgelopen is. Zo is bijvoorbeeld de cao over de ecocheques in de sector van de zelfstandige kleinhandel voor bepaalde duur gesloten, hij liep af op 31 december 2010. Indien de vakbonden hier een verlenging van willen, moeten ze daarover onderhandelen met de werkgeversorganisaties." In andere sectoren werd een cao voor onbepaalde duur afgesloten. Zoals in het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor de bedienden (met 400.00 werknemers). Binnen dat paritair comité moet vóór 30 april wel een evaluatie gebeuren over de voortzetting of vervanging van het systeem. A.M.