Sinds mei 2013 hield de ECB de rente op 0,50 procent, toen al een een historisch laag peil.

De meeste analisten hielden er rekening mee dat de ECB vandaag mogelijk zou hinten op een renteverlaging in december.

De renteverlaging kan verklaard worden als een reactie op de inflatie in de eurozone, die in oktober met 0,7 procent op het laagste peil in bijna vier jaar - en ver onder het streefcijfer van (net geen) 2 procent - was beland. Ook de tegenvallende conjunctuur en de hoge werkloosheid in de eurozone had een invloed op het rentebesluit van vandaag.

Voorzitter Deaghi verklaarde donderdagnamiddag in een toelichting dat een tweespalt heerste binnen het bestuur van de ECB over de timing van de renteverlaging. Een aantal leden in de raad van gouverneurs vond dat de ECB moest handelen als er een breedgedragen en langere periode van lage inflatie was. Anderen stuurden aan dat de bank moest wachten op 'zekere informatie' in data die de komende weken naar buiten zou komen.

In een reactie op de renteverlaging klommen de indexen donderdagmiddag op de beursvloer van Parijs, Amsterdam en Fankfurt gemiddeld 1 procent hoger. De Europese eenheidsmunt verliest 1,4 procent tegenover de dollar. Een goedkopere euro is goed nieuws voor de export uit de eurozone.(Belga/BO)

Sinds mei 2013 hield de ECB de rente op 0,50 procent, toen al een een historisch laag peil. De meeste analisten hielden er rekening mee dat de ECB vandaag mogelijk zou hinten op een renteverlaging in december.De renteverlaging kan verklaard worden als een reactie op de inflatie in de eurozone, die in oktober met 0,7 procent op het laagste peil in bijna vier jaar - en ver onder het streefcijfer van (net geen) 2 procent - was beland. Ook de tegenvallende conjunctuur en de hoge werkloosheid in de eurozone had een invloed op het rentebesluit van vandaag.Voorzitter Deaghi verklaarde donderdagnamiddag in een toelichting dat een tweespalt heerste binnen het bestuur van de ECB over de timing van de renteverlaging. Een aantal leden in de raad van gouverneurs vond dat de ECB moest handelen als er een breedgedragen en langere periode van lage inflatie was. Anderen stuurden aan dat de bank moest wachten op 'zekere informatie' in data die de komende weken naar buiten zou komen. In een reactie op de renteverlaging klommen de indexen donderdagmiddag op de beursvloer van Parijs, Amsterdam en Fankfurt gemiddeld 1 procent hoger. De Europese eenheidsmunt verliest 1,4 procent tegenover de dollar. Een goedkopere euro is goed nieuws voor de export uit de eurozone.(Belga/BO)