In het eerste halfjaar 2013 werden 317.000 valse eurobankbiljetten uit de omloop genomen. Dat is een toename met 26,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, meldt de Europese Centrale Bank (ECB) in een persbericht.

Net als in 2012 het geval was, zijn de briefjes van 20 euro en 50 euro heuse toppers bij de valsemunters. "Tijdens het afgelopen halfjaar is het aantal onderschepte valse biljetten van 20 euro gedaald, en is het aantal valse biljetten van 50 euro toegenomen. Samengeteld stemden de twintigers en vijftigers overeen met 82,1 procent van het volledige aantal onderschepte valse eurobiljetten.

Het bankbiljet van 100 euro, de derde favoriet van de valsemunters, vertegenwoordigt 12,4 procent van het totaal. "Het aandeel van de overige coupures blijft zeer klein", luidt het bij de ECB.

Het overgrote deel van de valse biljetten (98,5 procent) werd
onderschept in de landen van de eurozone. Amper 1,2 procent van de biljetten werd in beslag genomen in lidstaten van de Europese Unie (EU) die geen deel uitmaken van het eurogebied, en 0,3 procent in andere delen van de wereld.

De ECB voegt eraan toe dat het aantal vervalsingen in vergelijking met het aantal echte bankbiljetten - gemiddeld 15,1 miljard biljetten in het eerste halfjaar - zeer laag blijft.

De kans dat je een vals eurobiljet in handen krijgt blijft klein, maar wie zelf de echtheid van een eurobiljet wil testen, kan dat via de zogenaamde kijk- voel-en-kantelmethode van de ECB. (BO)

Aandeel vervalste eurobiljetten (% t.o.v. het totaal)

€5 0,3%
€10 2,6%
€20 38,0%
€50 44,1%
€100 12,4%
€200 2,0%
€500 0,6%

In het eerste halfjaar 2013 werden 317.000 valse eurobankbiljetten uit de omloop genomen. Dat is een toename met 26,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, meldt de Europese Centrale Bank (ECB) in een persbericht.Net als in 2012 het geval was, zijn de briefjes van 20 euro en 50 euro heuse toppers bij de valsemunters. "Tijdens het afgelopen halfjaar is het aantal onderschepte valse biljetten van 20 euro gedaald, en is het aantal valse biljetten van 50 euro toegenomen. Samengeteld stemden de twintigers en vijftigers overeen met 82,1 procent van het volledige aantal onderschepte valse eurobiljetten. Het bankbiljet van 100 euro, de derde favoriet van de valsemunters, vertegenwoordigt 12,4 procent van het totaal. "Het aandeel van de overige coupures blijft zeer klein", luidt het bij de ECB. Het overgrote deel van de valse biljetten (98,5 procent) werd onderschept in de landen van de eurozone. Amper 1,2 procent van de biljetten werd in beslag genomen in lidstaten van de Europese Unie (EU) die geen deel uitmaken van het eurogebied, en 0,3 procent in andere delen van de wereld. De ECB voegt eraan toe dat het aantal vervalsingen in vergelijking met het aantal echte bankbiljetten - gemiddeld 15,1 miljard biljetten in het eerste halfjaar - zeer laag blijft. De kans dat je een vals eurobiljet in handen krijgt blijft klein, maar wie zelf de echtheid van een eurobiljet wil testen, kan dat via de zogenaamde kijk- voel-en-kantelmethode van de ECB. (BO)