ECB strooit goedkoop geld uit over eurozone

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de kredietverstrekking aan bedrijven en gezinnen aan te zwengelen. De ECB verlaagt haar rentevoeten met 10 basispunten en start in oktober een inkoopprogramma voor herverpakte kredieten en obligaties met onderpand.

De ECB verlaagde haar richtinggevende rentetarief van 0,15 procent tot 0,05 procent. In juni knipte de ECB ook al in die rente. Belgische banken verwezen in het verleden af en toe naar die lage rente om de rente op spaarboekjes te verlagen. Deze beslissing heeft met andere woorden een rechtstreekse impact op spaarders en beleggers.

Eveneens in juni voerde de ECB voor het eerst een negatieve rente in voor de banken die hun geld parkeren bij de centrale bank. Daar gaat nu nog eens 10 basispunten af. De banken betalen voortaan een rente van 0,2 procent om hun geld aan de ECB te mogen toe vertrouwen. Zo wil de ECB de banken een extra duw in de rug geven om hun geld te laten rollen en leningen te verstrekken aan bedrijven en gezinnen.

Onconventioneel

De ECB is zich ervan bewust dat de renteverlagingen alleen niet volstaan. Het goedkope geld dat zij verstrekt aan de banken sijpelt niet door in de ‘echte’ economie en blijft plakken bij de banken. Daarom nam de centrale bank in juni al een aantal onconventionele maatregelen en daar komen er nu nog een aantal bij. “Sommige bestuurders wilden meer doen, andere wilden minder doen”, geeft ECB-voorzitter Mario Draghi toe. De ECB is echter “unaniem” bereid nog verder te gaan op het ingeslagen onconventionele pad indien nodig, verzekerde Draghi aan de verzamelde pers.

Die onconventionele maatregelen slaan op het inkopen van herverpakte kredieten – Asset Backed Securities (ABS) – en obligaties met onderpand – covered bonds – in euro uitgegeven door de banken. Omdat de inflatieverwachtingen gedaald waren, moet en kan de ECB het grof geschut bovenhalen. De doelstelling van de ECB is “een inflatie dichtbij, maar onder 2 procent” op middellange termijn.

Economen hadden nog geen extra stimuli verwacht, omdat de fameuze TLTRO-operatie die in juni werd aangekondigd nog niet van start is gegaan. Die targeted longer-term refinancing operations zijn voorwaardelijke langlopende leningen aan de banken. De banken kunnen pas vanaf 18 september intekenen op die leningen en voor een bedrag dat overeenkomt met 7 procent van hun uitstaande leningen aan niet-financiële bedrijven en gezinnen. Hypotheekleningen tellen daarvoor niet mee. De ECB wil de zeepbel op sommige vastgoedmarkten niet verder opblazen.

Inkoopprogramma

Opvallend is dat herverpakte hypotheken niet worden uitgesloten voor het inkoopprogramma van herverpakte kredieten waar de ECB in oktober mee wil starten. Volgens Draghi is er geen contradictie. “We willen de verstrekking van nieuwe woningkredieten niet versoepelen, we zullen bestaande kredieten kopen”, reageerde hij op een vraag van een journalist.

De inkopen zullen een significante impact hebben op de balans van de Europese Centrale Bank. Het lijkt erop dat Draghi de spreekwoordelijke ‘helikopter’ van zijn Amerikaanse ex-collega Ben Bernanke wil lenen om geld uit te strooien over de hele eurozone. Draghi maakt er ook geen geheim van waar de ECB de mosterd haalt. Over het geplande inkoopprogramma van herverpakte kredieten zegt hij: “Het lijkt erg op wat de Fed (Amerikaanse centrale bank, nvdr) enkele jaren geleden deed.”

De euro verzwakte na de aankondiging van alle nieuwe maatregelen met 1,4 cent tot 1,3020 dollar per euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content