De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag in Frankfurt het nieuwe biljet van 10 euro voorgesteld. Het wordt vanaf 23 september in omloop gebracht, zei ECB-directielid Yves Mersch in een toelichting.

Hoewel het nieuwe biljet visueel niet veel afwijkt van het huidige, zal het dankzij nieuwe technieken wel beter bestand zijn tegen vervalsing en is het bovendien duurzamer dan het oude.

Net als bij het nieuwe biljet van 5 euro is een portret van Europa - een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd - verwerkt in het hologram en het watermerk. Naast het portret van Europa in het hologram en het watermerk, bevatten de biljetten ook een smaragdgroen cijfer dat bij kantelen van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw.

Wie wil controleren of het biljet echt dan wel een vervalsing is, kan dat eenvoudig met de hand via de zogenaamde 'voel, kijk en kantel'-methode.

Promotiefilmpje van het nieuwe biljet van 10 euro

Het nieuwe briefje van 10 euro kadert in een vernieuwingsoperatie van de eurobiljetten. In mei 2013 bracht de ECB al nieuwe briefjes van 5 euro in omloop. De andere waarden (20, 50, 100, 200 en 500 euro) worden geleidelijk aan vernieuwd, in oplopende volgorde.

De euromunten en -biljetten zijn het wettige betaalmiddel in achttien landen (goed voor 334 miljoen mensen). Letland trad op 1 januari als achttiende land toe tot de eurozone. (Belga/NBB/BO)

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag in Frankfurt het nieuwe biljet van 10 euro voorgesteld. Het wordt vanaf 23 september in omloop gebracht, zei ECB-directielid Yves Mersch in een toelichting.Hoewel het nieuwe biljet visueel niet veel afwijkt van het huidige, zal het dankzij nieuwe technieken wel beter bestand zijn tegen vervalsing en is het bovendien duurzamer dan het oude. Net als bij het nieuwe biljet van 5 euro is een portret van Europa - een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd - verwerkt in het hologram en het watermerk. Naast het portret van Europa in het hologram en het watermerk, bevatten de biljetten ook een smaragdgroen cijfer dat bij kantelen van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw.Wie wil controleren of het biljet echt dan wel een vervalsing is, kan dat eenvoudig met de hand via de zogenaamde 'voel, kijk en kantel'-methode.Promotiefilmpje van het nieuwe biljet van 10 euroHet nieuwe briefje van 10 euro kadert in een vernieuwingsoperatie van de eurobiljetten. In mei 2013 bracht de ECB al nieuwe briefjes van 5 euro in omloop. De andere waarden (20, 50, 100, 200 en 500 euro) worden geleidelijk aan vernieuwd, in oplopende volgorde. De euromunten en -biljetten zijn het wettige betaalmiddel in achttien landen (goed voor 334 miljoen mensen). Letland trad op 1 januari als achttiende land toe tot de eurozone. (Belga/NBB/BO)