De ECB had in november vorig jaar de rente verlaagd van 0,50 tot 0,25 procent, maar dat blijkt tot nader order onvoldoende om de inflatie in de eurozone naar het gewenste streefdoel van - net onder de grens - van 2 procent te krijgen.

In een toelichting bij het rentebesluit wees ECB-voorzitter Draghi op de risico's die de toenemende onzekerheid in de groeilanden meebrengt. De kans bestaat dat die onzekerheid een negatieve invloed heeft op de economische omstandigheden in de eurozone, aldus Draghi.

Dat de ECB vandaag niet ingrijpt via extra maatregelen heeft te maken met de complexiteit van de situatie, luidt het. De Europese Centrale Bank wil meer informatie inwinnen vooraleer ze zal handelen, liet Draghi verstaan.

De ECB kreeg in ieder geval al af te rekenen met een forse daling van de inflatie - tot 0,7 procent in januari - in de eurozone. Die inflatie blijft op die manier ver onder de beoogde 2 procent.

Verwacht wordt dat de inflatie nog lange tijd laag bijft, maar deflatie sluit Draghi uit. Het blijft wachten op de nieuwe economische prognoses - met name die van de groeilanden - vooraleer de ECB al dan niet beslist te handelen. Verlaagt de ECB haar inflatieprognoses voor 2014 tot 1,2 procent, dan volgt er mogelijk volgende maand (maart) actie. (Reuters/BO)

De ECB had in november vorig jaar de rente verlaagd van 0,50 tot 0,25 procent, maar dat blijkt tot nader order onvoldoende om de inflatie in de eurozone naar het gewenste streefdoel van - net onder de grens - van 2 procent te krijgen.In een toelichting bij het rentebesluit wees ECB-voorzitter Draghi op de risico's die de toenemende onzekerheid in de groeilanden meebrengt. De kans bestaat dat die onzekerheid een negatieve invloed heeft op de economische omstandigheden in de eurozone, aldus Draghi.Dat de ECB vandaag niet ingrijpt via extra maatregelen heeft te maken met de complexiteit van de situatie, luidt het. De Europese Centrale Bank wil meer informatie inwinnen vooraleer ze zal handelen, liet Draghi verstaan.De ECB kreeg in ieder geval al af te rekenen met een forse daling van de inflatie - tot 0,7 procent in januari - in de eurozone. Die inflatie blijft op die manier ver onder de beoogde 2 procent. Verwacht wordt dat de inflatie nog lange tijd laag bijft, maar deflatie sluit Draghi uit. Het blijft wachten op de nieuwe economische prognoses - met name die van de groeilanden - vooraleer de ECB al dan niet beslist te handelen. Verlaagt de ECB haar inflatieprognoses voor 2014 tot 1,2 procent, dan volgt er mogelijk volgende maand (maart) actie. (Reuters/BO)