Hoewel een wijziging in het rentebeleid van de ECB niet werd verwacht, neemt de druk op voorzitter Draghi toe om de kwakkelende economie in de eurozone wat aan te porren. Draghi van zijn kant liet al verschillende keren duidelijk verstaan dat het in de eerste plaats de taak is van de Europese politici om het beleid af te stemmen op de economische ontwikkelingen.

De eerste taak van de ECB bestaat erin de prijzen stabiel te houden. Daarbij mikt de centrale bankier op een inflatie die net onder de 2 procent valt. De inflatie in de eurozone schommelt al een tijd boven die grens.

Intussen staat de rente al sinds december 2011 op 1 procent, het laagste peil ooit .

In een toelichting bij het rentebesluit verklaarde voorzitter Draghi dat de rente ongewijzigd blijft omdat de zogenaamde 'neerwaartse risico's' zijn toegenomen. Draghi voegde er wel aan toe dat enkele leden van de ECB wèl de rente wilden verhogen.

Er viel woensdag overigens weinig opbeurend nieuws te horen tijdens de toelichting. De ECB blijkt in haar prognoses zelfs 'iets' negatiever dan vorige maand. Voor dit jaar blijft de groeiprognose stabiel op een krimp met 0,1 procent, maar voor volgend jaar gaat er 0,1 procentpunt af tot een toename van het bbp in de eurozone met 1 procent.

De inflatie zou dit jaar - zoals bij een vorige prognose - afklokken op 2,4 procent. Voor 2013 verwacht de ECB een daling tot 1,6 procent (Belga/BO)

Hoewel een wijziging in het rentebeleid van de ECB niet werd verwacht, neemt de druk op voorzitter Draghi toe om de kwakkelende economie in de eurozone wat aan te porren. Draghi van zijn kant liet al verschillende keren duidelijk verstaan dat het in de eerste plaats de taak is van de Europese politici om het beleid af te stemmen op de economische ontwikkelingen.De eerste taak van de ECB bestaat erin de prijzen stabiel te houden. Daarbij mikt de centrale bankier op een inflatie die net onder de 2 procent valt. De inflatie in de eurozone schommelt al een tijd boven die grens.Intussen staat de rente al sinds december 2011 op 1 procent, het laagste peil ooit . In een toelichting bij het rentebesluit verklaarde voorzitter Draghi dat de rente ongewijzigd blijft omdat de zogenaamde 'neerwaartse risico's' zijn toegenomen. Draghi voegde er wel aan toe dat enkele leden van de ECB wèl de rente wilden verhogen. Er viel woensdag overigens weinig opbeurend nieuws te horen tijdens de toelichting. De ECB blijkt in haar prognoses zelfs 'iets' negatiever dan vorige maand. Voor dit jaar blijft de groeiprognose stabiel op een krimp met 0,1 procent, maar voor volgend jaar gaat er 0,1 procentpunt af tot een toename van het bbp in de eurozone met 1 procent.De inflatie zou dit jaar - zoals bij een vorige prognose - afklokken op 2,4 procent. Voor 2013 verwacht de ECB een daling tot 1,6 procent (Belga/BO)