Het recordbedrag van 489,81 miljard euro aan leningen - voor een termijn van drie jaar - werd toegekend aan 523 banken uit de eurozone, blijkt uit een officiële mededeling van de ECB.

Geld voor een prikje

Het bedrag van 489 miljard euro ligt een stuk boven de prognoses van analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg. Die hielden rekening met een kredietlijn van 293 miljard. Bij een soortgelijke operatie in juni 2009 verstrekte de ECB voor 442,24 mljard euro aan leningen voor een termijn van één jaar. Verwacht wordt dat de banken kunnen lenen tegen een rente die rond de 1 procent schommelt. Op 29 februari 2012 volgt een tweede kredietronde waarbij de banken voor een termijn van drie jaar geld kunnen lenen.

'An offer you can't refuse'

Volgens Laurent Fransolet, topman bij Barclays Capital in Londen, is het aanbod van de ECB klaar en duidelijk 'an offer the banks could not refuse.' De operatie wijst er volgens hem op dat de centrale bank nog over een arsenaal munitie beschikt, waardoor de banken voor enkele jaren zeker zijn van liquiditeiten. Dat de banken daardoor voor onbepaalde tijd afhankelijk blijven van de ECB, beschouwt Fransolet wel als een minpunt.

Staatsobligaties

Via goedkope leningen rekent de ECB erop dat de banken op hun beurt geld kunnen blijven lenen aan bedrijven en gezinnen. De Franse president Nicolas Sarkozy suggereerde ook dat de banken de leningen zouden kunnen gebruiken om staatsobligaties van probleemlanden als Italië en Spanje mee op te kopen, die vervolgens als onderpand kunnen dienen voor nieuwe leningen. Het is verre van zeker dat de banken met het geleende geld de suggestie van Sarkozy zullen volgen om de carroussel draaiende te houden. Banken uit de eurozone staan door de stresstests namelijk onder druk om hun kapitaalbuffers te verstevigen.

Noodzaak

ECB-voorzitter Mario Draghi kondigde de operatie van vandaag begin december aan. De actie van de centrale bank blijkt niet minder dan een noodzaak, aangezien de banken door de schuldencrisis elkaar onderling geen geld meer willen lenen. Daardoor dreigden bepaalde banken op korte termijn op droog zaad te zitten.

Een andere mogelijkheid om de schuldencrisis te lijf te gaan schuilt in de zogenaamde bazooka, waarmee de ECB onbeperkt staatsobligaties van noodlijdende eurolanden zou inkopen. Volgens bepaalde economen het ultieme middel om de eurozone van de ondergang te redden, maar uitgerekend die rol van ultieme redder weigert ECB-voorzitter Draghi te vervullen.(Bloomberg/BO)

Het recordbedrag van 489,81 miljard euro aan leningen - voor een termijn van drie jaar - werd toegekend aan 523 banken uit de eurozone, blijkt uit een officiële mededeling van de ECB.Geld voor een prikjeHet bedrag van 489 miljard euro ligt een stuk boven de prognoses van analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg. Die hielden rekening met een kredietlijn van 293 miljard. Bij een soortgelijke operatie in juni 2009 verstrekte de ECB voor 442,24 mljard euro aan leningen voor een termijn van één jaar. Verwacht wordt dat de banken kunnen lenen tegen een rente die rond de 1 procent schommelt. Op 29 februari 2012 volgt een tweede kredietronde waarbij de banken voor een termijn van drie jaar geld kunnen lenen.'An offer you can't refuse'Volgens Laurent Fransolet, topman bij Barclays Capital in Londen, is het aanbod van de ECB klaar en duidelijk 'an offer the banks could not refuse.' De operatie wijst er volgens hem op dat de centrale bank nog over een arsenaal munitie beschikt, waardoor de banken voor enkele jaren zeker zijn van liquiditeiten. Dat de banken daardoor voor onbepaalde tijd afhankelijk blijven van de ECB, beschouwt Fransolet wel als een minpunt.StaatsobligatiesVia goedkope leningen rekent de ECB erop dat de banken op hun beurt geld kunnen blijven lenen aan bedrijven en gezinnen. De Franse president Nicolas Sarkozy suggereerde ook dat de banken de leningen zouden kunnen gebruiken om staatsobligaties van probleemlanden als Italië en Spanje mee op te kopen, die vervolgens als onderpand kunnen dienen voor nieuwe leningen. Het is verre van zeker dat de banken met het geleende geld de suggestie van Sarkozy zullen volgen om de carroussel draaiende te houden. Banken uit de eurozone staan door de stresstests namelijk onder druk om hun kapitaalbuffers te verstevigen.NoodzaakECB-voorzitter Mario Draghi kondigde de operatie van vandaag begin december aan. De actie van de centrale bank blijkt niet minder dan een noodzaak, aangezien de banken door de schuldencrisis elkaar onderling geen geld meer willen lenen. Daardoor dreigden bepaalde banken op korte termijn op droog zaad te zitten. Een andere mogelijkheid om de schuldencrisis te lijf te gaan schuilt in de zogenaamde bazooka, waarmee de ECB onbeperkt staatsobligaties van noodlijdende eurolanden zou inkopen. Volgens bepaalde economen het ultieme middel om de eurozone van de ondergang te redden, maar uitgerekend die rol van ultieme redder weigert ECB-voorzitter Draghi te vervullen.(Bloomberg/BO)