De ECB neemt twaalf maanden de tijd om de balansen van 124 banken uit de eurozone te onderzoeken. Via de stresstest wil de ECB 'de transparantie, het herstel en het vertrouwen bevorderen', luidt het officieel.

De 'uitgebreide beoordeling' bestaat niet alleen uit een stresstest waarmee 'de schokbestendigheid van de balansen van banken in stressscenario's' wordt beoordeeld, maar ook uit een risicobeoordeling (waaronder liquiditeits-, schuld- en financieringsrisico's) en een kwaliteitsbeoordeling van de activa. Daarbij wordt een kapitaalratio van 8 procent als wenselijk geacht.

"Eén uitgebreide beoordeling - die uniform wordt toegepast op alle belangrijke banken, samen goed voor circa 85 procent van het bankwezen in het eurogebied - vormt een belangrijke stap voorwaarts voor Europa en voor de toekomst van de economie van het eurogebied", verduidelijkt ECB-voorzitter Mario Draghi in een persbericht. Draghi rekent erop dat de beoordeling het vertrouwen van de particuliere sector in de banken in het eurogebied zal versterken.

Wat de banken in ons land betreft, neemt ECB de balansen van AXA Bank Europa, Belfius Bank, Dexia nv, Investar (holding van Argenta), KBC Group en The Bank of New York Mellon onder de loep. Op de lijst van de ECB staan nog grootbanken zoals ABN Amro, ING, BNP Paribas en Deutsche Bank vermeld.

Verwacht wordt dat de resultaten van de stresstests bekendgemaakt worden vooraleer de ECB in november 2014 officieel de taak van bankentoezichthouder op zich neemt. (Belga/BO)

De ECB neemt twaalf maanden de tijd om de balansen van 124 banken uit de eurozone te onderzoeken. Via de stresstest wil de ECB 'de transparantie, het herstel en het vertrouwen bevorderen', luidt het officieel.De 'uitgebreide beoordeling' bestaat niet alleen uit een stresstest waarmee 'de schokbestendigheid van de balansen van banken in stressscenario's' wordt beoordeeld, maar ook uit een risicobeoordeling (waaronder liquiditeits-, schuld- en financieringsrisico's) en een kwaliteitsbeoordeling van de activa. Daarbij wordt een kapitaalratio van 8 procent als wenselijk geacht. "Eén uitgebreide beoordeling - die uniform wordt toegepast op alle belangrijke banken, samen goed voor circa 85 procent van het bankwezen in het eurogebied - vormt een belangrijke stap voorwaarts voor Europa en voor de toekomst van de economie van het eurogebied", verduidelijkt ECB-voorzitter Mario Draghi in een persbericht. Draghi rekent erop dat de beoordeling het vertrouwen van de particuliere sector in de banken in het eurogebied zal versterken. Wat de banken in ons land betreft, neemt ECB de balansen van AXA Bank Europa, Belfius Bank, Dexia nv, Investar (holding van Argenta), KBC Group en The Bank of New York Mellon onder de loep. Op de lijst van de ECB staan nog grootbanken zoals ABN Amro, ING, BNP Paribas en Deutsche Bank vermeld. Verwacht wordt dat de resultaten van de stresstests bekendgemaakt worden vooraleer de ECB in november 2014 officieel de taak van bankentoezichthouder op zich neemt. (Belga/BO)