De Europese Centrale Bank (ECB) mag overheidsobligaties van eurolanden opkopen. Het zogenaamde OMT-programma van de ECB is 'in beginsel' niet in strijd met het Verdrag over de werking van de Europese Unie, aldus advocaat-generaal Cruz Villalón van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Er zijn volgens de advocaat-generaal wel enkele voorwaarden aan de 'onconventionele maatregel'.

Zo moet er een grondige motivering zijn en moet er sprake zijn van evenredigheid. De ECB kondigde het OMT-programma in 2012 aan. De zogenaamde 'Outright Monetary Transaction' geeft de ECB de mogelijkheid om onbeperkt staatsobligaties op te kopen van eurolanden die financiële problemen hebben. In de praktijk werd het programma alsnog niet gebruikt.

Het OMT-programma werd aangevochten door politici en economen uit Duitsland. Volgens de Duitse kritiek zou de ECB op die manier noodlijdende eurolanden illegaal financieren met Duits geld.

Het oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie wordt in de herfst verwacht. De conclusie van de advocaat-generaal wordt in vele gevallen gevolgd.

De Europese Centrale Bank komt op donderdag 22 januari bijeen. Verwacht wordt dat ECB-voorzitter Draghi die dag zijn munitie bovenhaalt om de economie van de eurozone aan te zwengelen.

De ECB neemt via Twitter akte van de uitspraak advocaat-generaal Cruz Villalón met de aankondiging dat het OMT-programma klaar staat voor gebruik

(Belga/VK/BO)

De Europese Centrale Bank (ECB) mag overheidsobligaties van eurolanden opkopen. Het zogenaamde OMT-programma van de ECB is 'in beginsel' niet in strijd met het Verdrag over de werking van de Europese Unie, aldus advocaat-generaal Cruz Villalón van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Er zijn volgens de advocaat-generaal wel enkele voorwaarden aan de 'onconventionele maatregel'.Zo moet er een grondige motivering zijn en moet er sprake zijn van evenredigheid. De ECB kondigde het OMT-programma in 2012 aan. De zogenaamde 'Outright Monetary Transaction' geeft de ECB de mogelijkheid om onbeperkt staatsobligaties op te kopen van eurolanden die financiële problemen hebben. In de praktijk werd het programma alsnog niet gebruikt. Het OMT-programma werd aangevochten door politici en economen uit Duitsland. Volgens de Duitse kritiek zou de ECB op die manier noodlijdende eurolanden illegaal financieren met Duits geld.Het oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie wordt in de herfst verwacht. De conclusie van de advocaat-generaal wordt in vele gevallen gevolgd. De Europese Centrale Bank komt op donderdag 22 januari bijeen. Verwacht wordt dat ECB-voorzitter Draghi die dag zijn munitie bovenhaalt om de economie van de eurozone aan te zwengelen.De ECB neemt via Twitter akte van de uitspraak advocaat-generaal Cruz Villalón met de aankondiging dat het OMT-programma klaar staat voor gebruik(Belga/VK/BO)