De Europese Centrale Bank (ECB) zal "begin volgend jaar", maar niet noodzakelijk bij de eerstvolgende vergadering in januari, het effect van haar niet-conventionele maatregelen evalueren. De ECB staat klaar om extra instrumenten in te zetten in de strijd tegen deflatie, maar ECB-voorzitter Mario Draghi wil niet gezegd hebben dat de ECB volgend jaar bedrijfs- of staatspapier gaat kopen.

"We zijn gestart met het opkopen van asset backed securities en covered bonds (obligaties met onderpand, nvdr). En we zullen dat nog minstens twee jaar blijven doen", zegt Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, in de begeleidende persconferentie bij het rentebesluit. Pro memorie: de ECB houdt de basisrente stabiel op het historisch lage peil van 0,05 procent. Ook de andere rentetarieven blijven ongewijzigd.

Extra maatregelen

De ECB verlaagt de verwachting voor de economische groei in 2015 van 1,6 procent naar 1 procent. De centrale bank houdt zich klaar om extra maatregelen te nemen, als dat nodig is. Maar de ECB wacht onder meer de resultaten van de targeted longer-term refinancing operation (TLTRO) van volgende week af. Bij die operatie kunnen de banken simpel gezegd goedkoop krediet opnemen voor een lange termijn, op voorwaarde dat ze op hun beurt krediet verstrekken aan de bedrijven en de gezinnen. Draghi voegt eraan toe dat er nog zes TLTRO's volgen tot juni 2016.

Begin volgend jaar

De ECB zal "begin volgend jaar" evalueren welke impact de opgesomde maatregelen hebben op de monetaire stimulus, de balans van de ECB en de inflatieverwachtingen. Draghi verwacht een "omvangrijke" impact op de balans van de ECB. Hij herhaalt dat die balans mag aanzwellen tot de niveaus van begin 2012. Wat neerkomt op een extra 1000 miljard euro aan maatregelen. Volgens Draghi passeerden zowat alle activa de revue, behalve goud, wanneer de bestuurders spraken over het mogelijke opkopen van extra activa. "We hebben het vandaag gehad over QE, het opkopen van staatspapier, maar ook over het opkopen van andere activa", zegt Draghi.

Die evaluatie hoeft niet per se bij de volgende meeting in januari te gebeuren, benadrukt Draghi tijdens de vragenronde. Draghi is bezorgd over de impact van de val van de olieprijs op de inflatieverwachtingen voor de middellange en de lange termijn. Draghi: "We zijn vastberaden om de inflatieverwachtingen te verankeren. We kunnen op de lange termijn geen afwijking tolereren van onze doelstelling van dicht bij, maar onder 2 procent inflatie. Dat zou een ongewenste verstrakking van ons monetair beleid tot gevolg hebben."

Beleggers hadden blijkbaar meer verwacht van de ECB. De euro stijgt licht, de rentes op perifeer papier gaan hoger en de beurzen verliezen terrein.

De basisrente in de eurozone blijft met 0,05 procent op een historisch laag peil.

Ook de rente op deposito's die banken bij de ECB aanhouden, blijft ongewijzigd op -0,2 procent. De rente die banken betalen voor zeer korte leningen bij de ECB wijzigt evenmin, en blijft op 0,3 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal "begin volgend jaar", maar niet noodzakelijk bij de eerstvolgende vergadering in januari, het effect van haar niet-conventionele maatregelen evalueren. De ECB staat klaar om extra instrumenten in te zetten in de strijd tegen deflatie, maar ECB-voorzitter Mario Draghi wil niet gezegd hebben dat de ECB volgend jaar bedrijfs- of staatspapier gaat kopen."We zijn gestart met het opkopen van asset backed securities en covered bonds (obligaties met onderpand, nvdr). En we zullen dat nog minstens twee jaar blijven doen", zegt Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, in de begeleidende persconferentie bij het rentebesluit. Pro memorie: de ECB houdt de basisrente stabiel op het historisch lage peil van 0,05 procent. Ook de andere rentetarieven blijven ongewijzigd. De ECB verlaagt de verwachting voor de economische groei in 2015 van 1,6 procent naar 1 procent. De centrale bank houdt zich klaar om extra maatregelen te nemen, als dat nodig is. Maar de ECB wacht onder meer de resultaten van de targeted longer-term refinancing operation (TLTRO) van volgende week af. Bij die operatie kunnen de banken simpel gezegd goedkoop krediet opnemen voor een lange termijn, op voorwaarde dat ze op hun beurt krediet verstrekken aan de bedrijven en de gezinnen. Draghi voegt eraan toe dat er nog zes TLTRO's volgen tot juni 2016. De ECB zal "begin volgend jaar" evalueren welke impact de opgesomde maatregelen hebben op de monetaire stimulus, de balans van de ECB en de inflatieverwachtingen. Draghi verwacht een "omvangrijke" impact op de balans van de ECB. Hij herhaalt dat die balans mag aanzwellen tot de niveaus van begin 2012. Wat neerkomt op een extra 1000 miljard euro aan maatregelen. Volgens Draghi passeerden zowat alle activa de revue, behalve goud, wanneer de bestuurders spraken over het mogelijke opkopen van extra activa. "We hebben het vandaag gehad over QE, het opkopen van staatspapier, maar ook over het opkopen van andere activa", zegt Draghi.Die evaluatie hoeft niet per se bij de volgende meeting in januari te gebeuren, benadrukt Draghi tijdens de vragenronde. Draghi is bezorgd over de impact van de val van de olieprijs op de inflatieverwachtingen voor de middellange en de lange termijn. Draghi: "We zijn vastberaden om de inflatieverwachtingen te verankeren. We kunnen op de lange termijn geen afwijking tolereren van onze doelstelling van dicht bij, maar onder 2 procent inflatie. Dat zou een ongewenste verstrakking van ons monetair beleid tot gevolg hebben."Beleggers hadden blijkbaar meer verwacht van de ECB. De euro stijgt licht, de rentes op perifeer papier gaan hoger en de beurzen verliezen terrein.