De Europese Centrale Bank laat de belangrijkste rentevoet in de eurozone - zoals verwacht - onveranderd op het historisch lage peil van 0,25 procent. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de gouverneurs van de ECB.

Dat de ECB de rente ongemoeid laat komt niet als een verrassing, aangezien er vorige maand - tegen de verwachtingen in - al een renteknip werd doorgevoerd.

Ook de depositorente blijft donderdag onveranderd op 0 procent, hoewel Peter Praet, hoofdeconoom bij de ECB, eerder had gesuggereerd dat een negatieve depositorente 'een optie' is binnen het beleid van de Europese Centrale Bank.

Inflatie blijft ver onder streefdoel van 2 procent

In een toelichting bij het rentebesluit maakte ECB-voorzitter Draghi duidelijk dat de eurozone nog zeker tot 2015 geconfronteerd wordt met een lage inflatie. Dat brengt mee dat ook de rente laag blijft, want een lage rente heeft tot doel het inflatiecijfer hoger te stuwen en de economie aan te zwengelen.

Voor dit jaar mikt de ECB op een inflatie van 1,4 procent, voor 2014 wordt dat 1,1 procent. Bij een eerdere raming hield de ECB rekening met respectievelijk 1,5 en 1,3 procent. Maar ook na volgend jaar zal de toename van de prijzen amper versnellen, aldus Draghi. In 2015 zou de inflatie in de eurozone licht stijgen tot 1,3 procent.

Het ziet er dus naar uit dat het inflatiecijfer nog jaren ver onder het streefdoel van - net onder de grens van - 2 procent blijft.

Risico's

Draghi benadrukte donderdag dat een aanhoudend beperkte toename van de gemiddelde prijzen risico's inhoudt voor de economische groei, zeker als een situatie ontstaat waarin de prijzen van bepaalde producten gedurende een langere periode beginnen te dalen.

Draghi houdt kennelijk nog wat munitie paraat, want de ECB toont zich bereid alle beschikbare middelen in te zetten om een nefaste prijzenval te voorkomen.

Een nieuwe ronde van goedkope langetermijnleningen van de ECB aan banken (LTRO's) is - in tegenstelling tot wat sommige analisten hadden verwacht - volgens Draghi evenwel niet aan de orde. Toch niet zolang hij er zeker van is dat een dergelijke operatie de economische groei ten goede komt, en niet enkel wordt aangewend om de balansen van de banken te versterken. (Belga/BO)

De Europese Centrale Bank laat de belangrijkste rentevoet in de eurozone - zoals verwacht - onveranderd op het historisch lage peil van 0,25 procent. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de gouverneurs van de ECB. Dat de ECB de rente ongemoeid laat komt niet als een verrassing, aangezien er vorige maand - tegen de verwachtingen in - al een renteknip werd doorgevoerd. Ook de depositorente blijft donderdag onveranderd op 0 procent, hoewel Peter Praet, hoofdeconoom bij de ECB, eerder had gesuggereerd dat een negatieve depositorente 'een optie' is binnen het beleid van de Europese Centrale Bank. Inflatie blijft ver onder streefdoel van 2 procentIn een toelichting bij het rentebesluit maakte ECB-voorzitter Draghi duidelijk dat de eurozone nog zeker tot 2015 geconfronteerd wordt met een lage inflatie. Dat brengt mee dat ook de rente laag blijft, want een lage rente heeft tot doel het inflatiecijfer hoger te stuwen en de economie aan te zwengelen. Voor dit jaar mikt de ECB op een inflatie van 1,4 procent, voor 2014 wordt dat 1,1 procent. Bij een eerdere raming hield de ECB rekening met respectievelijk 1,5 en 1,3 procent. Maar ook na volgend jaar zal de toename van de prijzen amper versnellen, aldus Draghi. In 2015 zou de inflatie in de eurozone licht stijgen tot 1,3 procent. Het ziet er dus naar uit dat het inflatiecijfer nog jaren ver onder het streefdoel van - net onder de grens van - 2 procent blijft. Risico'sDraghi benadrukte donderdag dat een aanhoudend beperkte toename van de gemiddelde prijzen risico's inhoudt voor de economische groei, zeker als een situatie ontstaat waarin de prijzen van bepaalde producten gedurende een langere periode beginnen te dalen. Draghi houdt kennelijk nog wat munitie paraat, want de ECB toont zich bereid alle beschikbare middelen in te zetten om een nefaste prijzenval te voorkomen.Een nieuwe ronde van goedkope langetermijnleningen van de ECB aan banken (LTRO's) is - in tegenstelling tot wat sommige analisten hadden verwacht - volgens Draghi evenwel niet aan de orde. Toch niet zolang hij er zeker van is dat een dergelijke operatie de economische groei ten goede komt, en niet enkel wordt aangewend om de balansen van de banken te versterken. (Belga/BO)