Hoewel de ECB-voorzitter er rekenening mee houdt dat de economische vooruitzichten hoogst onzeker blijven - en er nog steeds een neerwaartse spiraal mogelijk blijft - raken de financiële markten er volgens Draghi stilaan van overtuigd dat de noodlijdende eurolanden hun begrotingstekorten aan het zuiveren zijn. Dat mocht donderdag blijken, nadat zowel Spanje als Italië staatspapier heeft kunnen veilen tegen een lagere rente dan bij vorige uitgiftes het geval was.

In dat verband riep Draghi de Europese leiders op om het nieuwe Europese begrotingspact, waar 26 van de 27 landen van de Europese Unie voor te vinden zouden zijn, eind januari al goed te keuren. De Franse president Sarkozy mikte op begin maart.

Donderdag maakte de ECB overigens bekend dat de rente gehandhaafd blijft op1 procent. Volgens analisten en economen volgt er een renteverlaging in februari of in maart.

Voorzitter Draghi kondigde geen nieuwe maatregelen aan om de economische groei aan te zwengelen of de Europese banken verder te ondersteunen. De banken mochten onlangs rekenen op goedkope leningen voor een termijn van drie jaar. Die maatregel was bedoeld om de kredietstroom binnen de eurozone weer op gang te krijgen.

Wat de inflatie betreft, houdt de centrale bank rekening met een cijfer dat nog enkele maanden boven de 2 procent blijft. De ECB beschouwt een inflatiecijfer van net onder de 2 procent als het streefdoel. (Belga/BO)

Hoewel de ECB-voorzitter er rekenening mee houdt dat de economische vooruitzichten hoogst onzeker blijven - en er nog steeds een neerwaartse spiraal mogelijk blijft - raken de financiële markten er volgens Draghi stilaan van overtuigd dat de noodlijdende eurolanden hun begrotingstekorten aan het zuiveren zijn. Dat mocht donderdag blijken, nadat zowel Spanje als Italië staatspapier heeft kunnen veilen tegen een lagere rente dan bij vorige uitgiftes het geval was.In dat verband riep Draghi de Europese leiders op om het nieuwe Europese begrotingspact, waar 26 van de 27 landen van de Europese Unie voor te vinden zouden zijn, eind januari al goed te keuren. De Franse president Sarkozy mikte op begin maart.Donderdag maakte de ECB overigens bekend dat de rente gehandhaafd blijft op1 procent. Volgens analisten en economen volgt er een renteverlaging in februari of in maart. Voorzitter Draghi kondigde geen nieuwe maatregelen aan om de economische groei aan te zwengelen of de Europese banken verder te ondersteunen. De banken mochten onlangs rekenen op goedkope leningen voor een termijn van drie jaar. Die maatregel was bedoeld om de kredietstroom binnen de eurozone weer op gang te krijgen. Wat de inflatie betreft, houdt de centrale bank rekening met een cijfer dat nog enkele maanden boven de 2 procent blijft. De ECB beschouwt een inflatiecijfer van net onder de 2 procent als het streefdoel. (Belga/BO)