De basisrente blijft op 0 procent, en de banken moeten nog steeds 0,5 procent rente betalen om geld te stallen bij de ECB. Wel nieuw is dat de Europese Centrale Bank voor het eerst sinds 2003 haar strategie zal herdenken, nu na jaren van monetaire stimuli de inflatie in de eurozone maar niet bij het doel van 'net onder 2 procent' raakt.

De ECB heeft namelijk als een van de belangrijkste doelstellingen om de inflatie in de eurozone net onder de 2 procent te houden. Maar de instelling slaagt daar ondanks het extreem soepele monetaire beleid niet in. De inflatie blijft al jaren te laag en schommelt nu rond de 1,3 procent.

'We gaan een heleboel onderwerpen herzien. We gaan elke steen omdraaien', zei ECB-voorzitter Lagarde donderdag in de marge van het rentebesluit. De oefening omvat onder meer 'hoe we meten, welke instrumenten we hebben, hoe we iets realiseren en hoe we communiceren', klonk het. Het resultaat wordt voor eind 2020 verwacht.

De onderwerpen die worden belicht, zijn financiële stabiliteit, maar ook klimaatverandering, digitalisering en demografische uitdagingen. Lagarde liet verstaan dat ook geluisterd zal worden naar de mening van externe experts en die van de gewone Europeaan.

Ook andere centrale banken zoals die in Japan en de VS slagen er niet in om de inflatie voldoende aan te wakkeren. Ook zij plannen een strategische denkoefening.

De basisrente blijft op 0 procent, en de banken moeten nog steeds 0,5 procent rente betalen om geld te stallen bij de ECB. Wel nieuw is dat de Europese Centrale Bank voor het eerst sinds 2003 haar strategie zal herdenken, nu na jaren van monetaire stimuli de inflatie in de eurozone maar niet bij het doel van 'net onder 2 procent' raakt. De ECB heeft namelijk als een van de belangrijkste doelstellingen om de inflatie in de eurozone net onder de 2 procent te houden. Maar de instelling slaagt daar ondanks het extreem soepele monetaire beleid niet in. De inflatie blijft al jaren te laag en schommelt nu rond de 1,3 procent. 'We gaan een heleboel onderwerpen herzien. We gaan elke steen omdraaien', zei ECB-voorzitter Lagarde donderdag in de marge van het rentebesluit. De oefening omvat onder meer 'hoe we meten, welke instrumenten we hebben, hoe we iets realiseren en hoe we communiceren', klonk het. Het resultaat wordt voor eind 2020 verwacht. De onderwerpen die worden belicht, zijn financiële stabiliteit, maar ook klimaatverandering, digitalisering en demografische uitdagingen. Lagarde liet verstaan dat ook geluisterd zal worden naar de mening van externe experts en die van de gewone Europeaan. Ook andere centrale banken zoals die in Japan en de VS slagen er niet in om de inflatie voldoende aan te wakkeren. Ook zij plannen een strategische denkoefening.