Op die manier blijft de rente voor de 19 maand op rij, sinds mei 2009, ongewijzigd op het historisch lage peil van 1 procent. Ook de Bank of England (BoE) besliste donderdag de rente te handhaven.

Jean-Claude Trichet, voorzitter van de ECB, liet zich donderdagnamiddag in een toelichting in Frankfurt kritisch uit over het reddingsfonds voor de landen in de eurozone die in de problemen komen. Tijdens een Europese top zijn de staatshoofden namelijk overeengekomen om een permanent reddingsfonds te lanceren waarop eurolanden beroep kunnen doen als ze in de problemen komen.

Voor landen die het niet zo nauw nemen met de door Europa opgelegde begrotingsregels werden semi-automatische sancties naar voren geschoven. Dat betekent dat de onderlinge Europese ministers van Financiën nog over de nodige inspraak beschikken.

Trichet vreest dat dit systeem ertoe zal leiden dat er onvoldoende sancties zullen volgen bij budgettaire ontsporingen. De ECB blijkt voorstander van strengere voorwaarden, "om te voorkomen dat het permanent hulpmechanisme een stimulans zal vormen voor het voeren van een laks begrotingsbeleid".

De ECB-voorzitter wilde geen commentaar kwijt over de extra stimulusmaatregel die de Amerikaanse centrale bank (Fed) donderdag aankondigde. Die maatregel houdt in dat de Fed 600 miljard dollar vrijmaakt om de slabakkende economie van de VS aan te zwengelen.

Op die manier blijft de rente voor de 19 maand op rij, sinds mei 2009, ongewijzigd op het historisch lage peil van 1 procent. Ook de Bank of England (BoE) besliste donderdag de rente te handhaven. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de ECB, liet zich donderdagnamiddag in een toelichting in Frankfurt kritisch uit over het reddingsfonds voor de landen in de eurozone die in de problemen komen. Tijdens een Europese top zijn de staatshoofden namelijk overeengekomen om een permanent reddingsfonds te lanceren waarop eurolanden beroep kunnen doen als ze in de problemen komen. Voor landen die het niet zo nauw nemen met de door Europa opgelegde begrotingsregels werden semi-automatische sancties naar voren geschoven. Dat betekent dat de onderlinge Europese ministers van Financiën nog over de nodige inspraak beschikken.Trichet vreest dat dit systeem ertoe zal leiden dat er onvoldoende sancties zullen volgen bij budgettaire ontsporingen. De ECB blijkt voorstander van strengere voorwaarden, "om te voorkomen dat het permanent hulpmechanisme een stimulans zal vormen voor het voeren van een laks begrotingsbeleid". De ECB-voorzitter wilde geen commentaar kwijt over de extra stimulusmaatregel die de Amerikaanse centrale bank (Fed) donderdag aankondigde. Die maatregel houdt in dat de Fed 600 miljard dollar vrijmaakt om de slabakkende economie van de VS aan te zwengelen.