De rentevoet staat al sinds mei 2009 op 1 procent. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, verklaarde in een toelichting in Frankfurt dat hij geen onmiddellijke reden ziet om de voornaamste rentevoet op te trekken, aangezien regeringen van Europese landen het initiatief genomen hebben om hun begrotingstekorten aan te pakken, en banken worden onderworpen aan stresstest.

De ECB-voorzitter staat evenwel onder druk om meer inspanningen te leveren om het vertrouwen van de investeerders in de eurozone op te krikken. Met dat vertrouwen is het pover gesteld na een besparingsronde van de lidstaten en de aanhoudende ongerustheid over de financiële gezondheid van de bankensector.

Uiteindelijk stijgen de rentevoeten op de financiële markten nadat de banken een recordlening van 442 miljard euro hebben terugbetaald aan de ECB. De rente die banken elkaar aanrekenen voor leningen over drie maanden, ging hoger tot 0,8 procent. Dat is het hoogste niveau in tien maanden.

Donderdag hield ook de Britse centrale bank, de Bank of England, haar belangrijkste rentevoet ongewijzigd op 0,5 procent.

De rentevoet staat al sinds mei 2009 op 1 procent. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, verklaarde in een toelichting in Frankfurt dat hij geen onmiddellijke reden ziet om de voornaamste rentevoet op te trekken, aangezien regeringen van Europese landen het initiatief genomen hebben om hun begrotingstekorten aan te pakken, en banken worden onderworpen aan stresstest. De ECB-voorzitter staat evenwel onder druk om meer inspanningen te leveren om het vertrouwen van de investeerders in de eurozone op te krikken. Met dat vertrouwen is het pover gesteld na een besparingsronde van de lidstaten en de aanhoudende ongerustheid over de financiële gezondheid van de bankensector. Uiteindelijk stijgen de rentevoeten op de financiële markten nadat de banken een recordlening van 442 miljard euro hebben terugbetaald aan de ECB. De rente die banken elkaar aanrekenen voor leningen over drie maanden, ging hoger tot 0,8 procent. Dat is het hoogste niveau in tien maanden. Donderdag hield ook de Britse centrale bank, de Bank of England, haar belangrijkste rentevoet ongewijzigd op 0,5 procent.