In vergelijking met een jaar geleden hebben aanzienlijk meer Amerikanen zich aan elektronische sigaretten en andere verdampende apparaten gewaagd, maar vreemd genoeg blijven de meeste van die consumenten nog conventionele sigaretten roken. Dat blijkt uit een recente peiling van Reuters/Ipsos. De e-sigaret helpt zijn brandende broertje kennelijk de wereld niet uit.

1 op de 10 Amerikanen rookt e-sigaret

Volgens de poll is intussen 10 procent van de Amerikaanse volwassenen aan het e-smoken of 'vapen'. De peiling werd uitgevoerd bij 5679 Amerikanen, en dat tussen 19 mei en 4 juni 2015.

Het percentage e-smokers ligt daarmee bijna vier keer hoger dan uit een eerdere peiling van de Amerikaanse overheid bleek. De Amerikaanse overheid raamde het aantal vapers in 2013 op 2,6 procent.

Maar de e-sigaret blijkt de gewone tabaksigaret niet helemaal te verdringen, want ongeveer driekwart van de huidige gebruikers steekt geregeld nog eens een conventionele brandende sigaret op.

e-sigaret naast brandende sigaret

Een belangrijke vaststelling uit de poll is het feit dat rokers zowel naar e-sigaretten als gewone sigaretten grijpen om hun dagelijkse portie nicotine geleverd te krijgen, veeleer dan dat ze de traditionele sigaret vaarwel zeggen. Onderzoekers gaan intussen uitgebreid op zoek naar het antwoord op de vraag hoe schadelijk of onschadelijk de e-sigaret uiteindelijk is.

Voorstanders van de e-sigaret beweren dat het zogenaamde 'vapen' een veiliger alternatief vormt voor de klassieke tabaksproducten, die gelinkt worden aan longkanker en andere dodelijke ziekten.

Van overheidswege wordt nog volop gewerkt aan een sluitende regelgeving rond de alternatieve producten voor rokers.

Marktaandeel

De toename van het gebruik van de e-sigaret is in ieder geval een gevolg van de afname van het conventionele roken van sigaretten. Nadat het conventionele roken bij de volwassenen in de Verenigde Staten met ongeveer 19 procent was gedaald, hebben tabaksreuzen zoals Altria Group Inc, Lorillard Inc en Reynolds American Inc snel werk gemaakt om de e-sigaret op de markt te brengen.

De 'Reynolds' Vuse electronic cigarette' veroverde 36 percent van de Amerikaanse markt, en werd daarmee de nummer 1van de e-sigaretten. De 'Lorillard's Blu eCigs' staan op twee met een marktaandeel van 22,7 procent. (BO)

In vergelijking met een jaar geleden hebben aanzienlijk meer Amerikanen zich aan elektronische sigaretten en andere verdampende apparaten gewaagd, maar vreemd genoeg blijven de meeste van die consumenten nog conventionele sigaretten roken. Dat blijkt uit een recente peiling van Reuters/Ipsos. De e-sigaret helpt zijn brandende broertje kennelijk de wereld niet uit.Volgens de poll is intussen 10 procent van de Amerikaanse volwassenen aan het e-smoken of 'vapen'. De peiling werd uitgevoerd bij 5679 Amerikanen, en dat tussen 19 mei en 4 juni 2015.Het percentage e-smokers ligt daarmee bijna vier keer hoger dan uit een eerdere peiling van de Amerikaanse overheid bleek. De Amerikaanse overheid raamde het aantal vapers in 2013 op 2,6 procent. Maar de e-sigaret blijkt de gewone tabaksigaret niet helemaal te verdringen, want ongeveer driekwart van de huidige gebruikers steekt geregeld nog eens een conventionele brandende sigaret op. Een belangrijke vaststelling uit de poll is het feit dat rokers zowel naar e-sigaretten als gewone sigaretten grijpen om hun dagelijkse portie nicotine geleverd te krijgen, veeleer dan dat ze de traditionele sigaret vaarwel zeggen. Onderzoekers gaan intussen uitgebreid op zoek naar het antwoord op de vraag hoe schadelijk of onschadelijk de e-sigaret uiteindelijk is.Voorstanders van de e-sigaret beweren dat het zogenaamde 'vapen' een veiliger alternatief vormt voor de klassieke tabaksproducten, die gelinkt worden aan longkanker en andere dodelijke ziekten.Van overheidswege wordt nog volop gewerkt aan een sluitende regelgeving rond de alternatieve producten voor rokers.De toename van het gebruik van de e-sigaret is in ieder geval een gevolg van de afname van het conventionele roken van sigaretten. Nadat het conventionele roken bij de volwassenen in de Verenigde Staten met ongeveer 19 procent was gedaald, hebben tabaksreuzen zoals Altria Group Inc, Lorillard Inc en Reynolds American Inc snel werk gemaakt om de e-sigaret op de markt te brengen.De 'Reynolds' Vuse electronic cigarette' veroverde 36 percent van de Amerikaanse markt, en werd daarmee de nummer 1van de e-sigaretten. De 'Lorillard's Blu eCigs' staan op twee met een marktaandeel van 22,7 procent. (BO)