De groep die de Turteltaks ziet dalen, bestaat uit gezinnen die elektrisch verwarmen en dus erg veel verbruiken. Ook 18.000 zelfstandigen, vrije beroepers en kmo's vallen in die categorie en zien hun Turteltaks dus dalen.

Dat Bart Tommelein, die in het voorjaar Annemie Turtelboom opvolgde als Vlaams viceminister-president en minister van Energie en Begroting, de Vlaamse energieheffing - beter bekend als de Turteltaks - wilde bijsturen, stond al langer vast.

Concreet is nu beslist dat wie tussen 20 en 25 Mwh verbruikt nog 290 euro moet neertellen. Een pak minder dan 770 euro dus, maar wel nog steeds meer dan het gemiddelde van 100 euro. Wie boven 25 Mwh uitkomt, zal nog steeds 770 euro verschuldigd zijn.

Volgens Tommelein geniet 'zowat elk gezin dat elektrisch verwarmt' van de verlaging. Voor de 2,3 miljoen gezinnen die minder dan 20 Mwh verbruiken, verandert er niets. En boven 25 Mwh geldt nog steeds het tarief van 770 euro.

'Verder verlagen geen optie'

De energieheffing nog verder verlagen is 'op dit moment geen optie', zegt Tommelein. "De heffing dient in de eerste plaats om de schuldenput uit het verleden te dempen, en in tweede instantie om ervoor te zorgen dat Vlaanderen geen nieuwe schulden maakt bij de uitbetaling van de groenestroomcertificaten. We kunnen de engagementen die daar vroeger voor zijn aangegaan nu eenmaal niet verbreken", argumenteert de Open Vld'er.

Pas als Vlaanderen sneller dan verwacht de omslag zou maken naar hernieuwbare energie, komt er eventueel ruimte vrij voor een verlaging. De Vlaamse energieminister benadrukt tot slot dat mensen hun elektrische verwarming best vervangen. Elektrisch verwarmen is immers weinig rendabel. "Om één graad te verwarmen verbruik je drie tot vier keer zoveel energie als met een warmtepomp", aldus Tommelein. Warmtepompen zijn het meest milieuvriendelijke alternatief en komen in aanmerking voor premies.

(Belga/BO)

De groep die de Turteltaks ziet dalen, bestaat uit gezinnen die elektrisch verwarmen en dus erg veel verbruiken. Ook 18.000 zelfstandigen, vrije beroepers en kmo's vallen in die categorie en zien hun Turteltaks dus dalen.Dat Bart Tommelein, die in het voorjaar Annemie Turtelboom opvolgde als Vlaams viceminister-president en minister van Energie en Begroting, de Vlaamse energieheffing - beter bekend als de Turteltaks - wilde bijsturen, stond al langer vast. Concreet is nu beslist dat wie tussen 20 en 25 Mwh verbruikt nog 290 euro moet neertellen. Een pak minder dan 770 euro dus, maar wel nog steeds meer dan het gemiddelde van 100 euro. Wie boven 25 Mwh uitkomt, zal nog steeds 770 euro verschuldigd zijn. Volgens Tommelein geniet 'zowat elk gezin dat elektrisch verwarmt' van de verlaging. Voor de 2,3 miljoen gezinnen die minder dan 20 Mwh verbruiken, verandert er niets. En boven 25 Mwh geldt nog steeds het tarief van 770 euro.De energieheffing nog verder verlagen is 'op dit moment geen optie', zegt Tommelein. "De heffing dient in de eerste plaats om de schuldenput uit het verleden te dempen, en in tweede instantie om ervoor te zorgen dat Vlaanderen geen nieuwe schulden maakt bij de uitbetaling van de groenestroomcertificaten. We kunnen de engagementen die daar vroeger voor zijn aangegaan nu eenmaal niet verbreken", argumenteert de Open Vld'er. Pas als Vlaanderen sneller dan verwacht de omslag zou maken naar hernieuwbare energie, komt er eventueel ruimte vrij voor een verlaging. De Vlaamse energieminister benadrukt tot slot dat mensen hun elektrische verwarming best vervangen. Elektrisch verwarmen is immers weinig rendabel. "Om één graad te verwarmen verbruik je drie tot vier keer zoveel energie als met een warmtepomp", aldus Tommelein. Warmtepompen zijn het meest milieuvriendelijke alternatief en komen in aanmerking voor premies. (Belga/BO)