De tweedekwartaalcijfers voor de grootste en tweede grootste economie van de eurozone noteren boven de verwachtingen.

Frankrijk is er in het tweede kwartaal in geslaagd een recessie af te wenden door een nulgroei op te tekenen ten opzichte van het eerste kwartaal, blijkt uit een rapport van het Franse statistische bureau Insee. Daarmee maakt Frankrijk voor het derde opeenvolgende kwartaal pas op de plaats: groei noch krimp. Dat is beter dan verwacht, want analisten hielden voor het tweede kwartaal rekening met een terugval met 0,1 procent.

De Duitse locomotief spoorde in het tweede kwartaal met 0,3 procent vooruit tegenover het eerste kwartaal, aldus het Duitse statistiekbureau. In het eerste kwartaal klokte het bbp van Duitsland 0,5 procent hoger af op kwartaalbasis. Hoewel de Duitse economische groei vertraagt, ligt de 0,3 procent van het tweede kwartaal boven de 0,1 procent waarmee de analisten rekening hielden.

Terwijl de twee grootste economieën van Europa in het eerste halfjaar van 2012 de schuldencrisis hebben kunnen trotseren, beginnen de tegenvallende exportcijfers hun tol te eisen. In het tweede halfjaar zal dan blijken in welke mate die terugval de economie van de twee sterkhouders uitgehold heeft.

Italië en Spanje - de nummer drie en vier binnen de eurozone - bevinden zich in een periode van recessie, terwijl economen bevreesd zijn voor een kwartaalkrimp van 0,2 procent voor de volledige eurozone.

"Helaas zullen Duitsland en Frankrijk alleen een krimp binnen de eurozone niet kunnen voorkomen", waarschuwt Christian Schulz, econoom bij Berenberg Bank in Londen. Toch blijven de vooruitzichten voor Duitsland volgens Schulz vrij gunstig. "De Duitse economie zal in het derde kwartaal weliswaar geraakt worden door de crisis, maar eenmaal die onder controle is knoopt Duitsland weer aan met forsere groei. Voor Frankrijk zijn de vooruitzichten minder rooskleurig," aldus Schulz.(Bloomberg/BO)

De tweedekwartaalcijfers voor de grootste en tweede grootste economie van de eurozone noteren boven de verwachtingen.Frankrijk is er in het tweede kwartaal in geslaagd een recessie af te wenden door een nulgroei op te tekenen ten opzichte van het eerste kwartaal, blijkt uit een rapport van het Franse statistische bureau Insee. Daarmee maakt Frankrijk voor het derde opeenvolgende kwartaal pas op de plaats: groei noch krimp. Dat is beter dan verwacht, want analisten hielden voor het tweede kwartaal rekening met een terugval met 0,1 procent. De Duitse locomotief spoorde in het tweede kwartaal met 0,3 procent vooruit tegenover het eerste kwartaal, aldus het Duitse statistiekbureau. In het eerste kwartaal klokte het bbp van Duitsland 0,5 procent hoger af op kwartaalbasis. Hoewel de Duitse economische groei vertraagt, ligt de 0,3 procent van het tweede kwartaal boven de 0,1 procent waarmee de analisten rekening hielden. Terwijl de twee grootste economieën van Europa in het eerste halfjaar van 2012 de schuldencrisis hebben kunnen trotseren, beginnen de tegenvallende exportcijfers hun tol te eisen. In het tweede halfjaar zal dan blijken in welke mate die terugval de economie van de twee sterkhouders uitgehold heeft.Italië en Spanje - de nummer drie en vier binnen de eurozone - bevinden zich in een periode van recessie, terwijl economen bevreesd zijn voor een kwartaalkrimp van 0,2 procent voor de volledige eurozone."Helaas zullen Duitsland en Frankrijk alleen een krimp binnen de eurozone niet kunnen voorkomen", waarschuwt Christian Schulz, econoom bij Berenberg Bank in Londen. Toch blijven de vooruitzichten voor Duitsland volgens Schulz vrij gunstig. "De Duitse economie zal in het derde kwartaal weliswaar geraakt worden door de crisis, maar eenmaal die onder controle is knoopt Duitsland weer aan met forsere groei. Voor Frankrijk zijn de vooruitzichten minder rooskleurig," aldus Schulz.(Bloomberg/BO)