Het ondernemersvertrouwen van de grootste economie van de eurozone, dat wordt gepeild via de zogenaamde Ifo-index, klimt van 106,6 punten in november naar 107,2 punten in december. Economen en analisten hielden rekening met een terugval tot 106 punten.

De beter dan verwachte Ifo-index wordt positief onthaald op de Europese beursvloer. Zowel de EuroStoxx50 als de Bel20 op Euronext Brussel sluit dinsdag af met 2,5 procent winst. Financials KBC en Dexia wonnen respectievelijk 3,83 en 1,49 procent.

ECB

Het optimisme op de beursvloer werd dinsdag ook gevoed door een mededeling van de ECB (Europese Centrale Bank), die aankondigde woensdag voor het eerst onbeperkt kredieten met een looptijd van drie jaar te veilen. Beleggers rekenen er vervolgens op dat de banken zich goedkoop zullen financieren om met de aangevulde fondsen Italiaans en Spaans staatspapier te kopen. Dat staatspapier zou dan voorts als onderpand kunnen dienen voor nieuwe kredieten.

Duitse consument

Behalve met het gemoed van de Duitse ondernemer is het ook behoorlijk goed gesteld met dat van de Duitse consument. Volgens de vertrouwensindex van onderzoeksbureau GfK blijft het Duitse consumentenvertrouwen bij onze oosterburen in januari op peil, ondanks de ongunstige economische vooruitzichten. De index zou de eerste maand van het nieuwe jaar afklokken op 5,6, evenveel als in december. In november bedroeg de index nog 5,4. Dat de Duitse consument het vertrouwen behoudt, is in de eerste plaats een gevolg van de sterke arbeidsmarkt in de grootste economie van Europa. De werkloosheidsgraad is er op het laagste peil in jaren beland. (Belga/BO)

Het ondernemersvertrouwen van de grootste economie van de eurozone, dat wordt gepeild via de zogenaamde Ifo-index, klimt van 106,6 punten in november naar 107,2 punten in december. Economen en analisten hielden rekening met een terugval tot 106 punten. De beter dan verwachte Ifo-index wordt positief onthaald op de Europese beursvloer. Zowel de EuroStoxx50 als de Bel20 op Euronext Brussel sluit dinsdag af met 2,5 procent winst. Financials KBC en Dexia wonnen respectievelijk 3,83 en 1,49 procent.ECBHet optimisme op de beursvloer werd dinsdag ook gevoed door een mededeling van de ECB (Europese Centrale Bank), die aankondigde woensdag voor het eerst onbeperkt kredieten met een looptijd van drie jaar te veilen. Beleggers rekenen er vervolgens op dat de banken zich goedkoop zullen financieren om met de aangevulde fondsen Italiaans en Spaans staatspapier te kopen. Dat staatspapier zou dan voorts als onderpand kunnen dienen voor nieuwe kredieten. Duitse consumentBehalve met het gemoed van de Duitse ondernemer is het ook behoorlijk goed gesteld met dat van de Duitse consument. Volgens de vertrouwensindex van onderzoeksbureau GfK blijft het Duitse consumentenvertrouwen bij onze oosterburen in januari op peil, ondanks de ongunstige economische vooruitzichten. De index zou de eerste maand van het nieuwe jaar afklokken op 5,6, evenveel als in december. In november bedroeg de index nog 5,4. Dat de Duitse consument het vertrouwen behoudt, is in de eerste plaats een gevolg van de sterke arbeidsmarkt in de grootste economie van Europa. De werkloosheidsgraad is er op het laagste peil in jaren beland. (Belga/BO)