De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt dat er geen ruimte is voor verdere concessies aan Griekenland.

"Het huidige reddingsplan voor Griekenland is al zeer meegaand", zei hij in een interview met de krant Welt am Sonntag.

Inspectie

Inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn in Griekenland om te onderzoeken of het land voldoet aan de voorwaarden voor maximaal 130 miljard euro aan noodsteun.

Griekenland heeft een achterstand opgelopen bij het behalen van die doelstellingen, onder meer doordat er een politieke impasse ontstond door twee verkiezingsrondes zonder duidelijke uitkomst. Ook was er weerstand tegen de vereiste bezuinigingen van vakbonden.

Schäuble: "Ik zie geen ruimte om Griekenland verder tegemoet te komen. Het is geen kwestie van vrijgevigheid. De vraag is meer of er een geloofwaardige manier is voor Griekenland om de crisis te boven te komen."

Grexit

Het Duitse industriële en bedrijfsleven veroordeelt intussen speculatie over een mogelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone en roept op tot een gezamenlijke inspanning om stabiliteit in Europa te brengen.

"Het verlaten van een staat vind ik politiek een zeer slecht signaal", verklaart Martin Wansleben, de voorzitter van de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK), in een gesprek met het Duitse persagentschap DPA. Zelfs als een dergelijke stap economisch beheersbaar is, zijn de politieke gevolgen onvoorspelbaar, meent hij.

"We geloven dat het verkeerd is dat bijvoorbeeld in Duitsland dagelijks wordt gediscussieerd of Griekenland al dan niet uit de eurozone moet. Het is niet aan ons, maar aan de Grieken om daarover te beslissen", aldus Wansleben.

De financiënminister Markus Söder (CSU) van de deelstaat Beieren had Athene onlangs opgeroepen de eurozone te verlaten. Ook Philipp Rösler (FDP), de Duitse minister van Economie, verklaarde onlangs dat een exit van Athene "geen schrikbeeld" meer is. (Belga/KVDA)

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt dat er geen ruimte is voor verdere concessies aan Griekenland. "Het huidige reddingsplan voor Griekenland is al zeer meegaand", zei hij in een interview met de krant Welt am Sonntag. Inspectie Inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn in Griekenland om te onderzoeken of het land voldoet aan de voorwaarden voor maximaal 130 miljard euro aan noodsteun. Griekenland heeft een achterstand opgelopen bij het behalen van die doelstellingen, onder meer doordat er een politieke impasse ontstond door twee verkiezingsrondes zonder duidelijke uitkomst. Ook was er weerstand tegen de vereiste bezuinigingen van vakbonden. Schäuble: "Ik zie geen ruimte om Griekenland verder tegemoet te komen. Het is geen kwestie van vrijgevigheid. De vraag is meer of er een geloofwaardige manier is voor Griekenland om de crisis te boven te komen." Grexit Het Duitse industriële en bedrijfsleven veroordeelt intussen speculatie over een mogelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone en roept op tot een gezamenlijke inspanning om stabiliteit in Europa te brengen. "Het verlaten van een staat vind ik politiek een zeer slecht signaal", verklaart Martin Wansleben, de voorzitter van de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK), in een gesprek met het Duitse persagentschap DPA. Zelfs als een dergelijke stap economisch beheersbaar is, zijn de politieke gevolgen onvoorspelbaar, meent hij. "We geloven dat het verkeerd is dat bijvoorbeeld in Duitsland dagelijks wordt gediscussieerd of Griekenland al dan niet uit de eurozone moet. Het is niet aan ons, maar aan de Grieken om daarover te beslissen", aldus Wansleben. De financiënminister Markus Söder (CSU) van de deelstaat Beieren had Athene onlangs opgeroepen de eurozone te verlaten. Ook Philipp Rösler (FDP), de Duitse minister van Economie, verklaarde onlangs dat een exit van Athene "geen schrikbeeld" meer is. (Belga/KVDA)