De toename van het Duitse bbp kwam iets lager uit dan de gemiddelde analistenprognoses van 0,5 procent. Voor het slokwartaal mikt het statistiekbureau op een groei met 0,25 procent.

"De Duitse economie wordt duidelijk belast door de aanhoudende recessie in sommige Europese landen en door de tragere ontwikkeling van de wereldeconomie", aldus topman Roderich Egeler van de statistiekdienst.

Duitsland kon wel rekenen op een sterke binnenlandse vraag, maar moest tegelijk afrekenen met de zwakke prestaties van de Duitse handelspartners. De consumentenuitgaven stegen vorig jaar met 0,9 procent, terwijl de (private) overheidsuitgaven - waarin de lonen verrekend zitten - 1,1 procent hoger klommen.

Het verschil tussen export en import had een negatieve impact van 0,3 procent op de evolutie van het bbp. Met name de export - in wezen de groeimotor van Duitsland - remde de groei af, met + 0,6 procent tegenover + 3,2 procent een jaar eerder. De import nam toe met 1,3 procent.

Nog een tegenvaller voor sterkhouder Duitsland: 2013 werd afgerond met een klein begrotingstekort van 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Analisten hadden op een begroting in evenwicht gerekend. In 2012 was er nog een overschot van 0,1 procent.

Voor dit jaar zien de vooruitzichten er beter uit. De Bundesbank liet in december verstaan dat ze mikt op een groei met 1,7 procent in 2014, en een toename van het bbp met 2 procent in 2015.

Christian Schulz, econoom bij Berenberg, is optimistischer. Schulz verwacht 2,2 procent groei in 2014, maar wijst op de kwetsbaarhied van Duitsland in verhouding tot de wankele gezondheid van de eurozone. (Belga/Reuters/BO)

De toename van het Duitse bbp kwam iets lager uit dan de gemiddelde analistenprognoses van 0,5 procent. Voor het slokwartaal mikt het statistiekbureau op een groei met 0,25 procent."De Duitse economie wordt duidelijk belast door de aanhoudende recessie in sommige Europese landen en door de tragere ontwikkeling van de wereldeconomie", aldus topman Roderich Egeler van de statistiekdienst. Duitsland kon wel rekenen op een sterke binnenlandse vraag, maar moest tegelijk afrekenen met de zwakke prestaties van de Duitse handelspartners. De consumentenuitgaven stegen vorig jaar met 0,9 procent, terwijl de (private) overheidsuitgaven - waarin de lonen verrekend zitten - 1,1 procent hoger klommen. Het verschil tussen export en import had een negatieve impact van 0,3 procent op de evolutie van het bbp. Met name de export - in wezen de groeimotor van Duitsland - remde de groei af, met + 0,6 procent tegenover + 3,2 procent een jaar eerder. De import nam toe met 1,3 procent.Nog een tegenvaller voor sterkhouder Duitsland: 2013 werd afgerond met een klein begrotingstekort van 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Analisten hadden op een begroting in evenwicht gerekend. In 2012 was er nog een overschot van 0,1 procent.Voor dit jaar zien de vooruitzichten er beter uit. De Bundesbank liet in december verstaan dat ze mikt op een groei met 1,7 procent in 2014, en een toename van het bbp met 2 procent in 2015.Christian Schulz, econoom bij Berenberg, is optimistischer. Schulz verwacht 2,2 procent groei in 2014, maar wijst op de kwetsbaarhied van Duitsland in verhouding tot de wankele gezondheid van de eurozone. (Belga/Reuters/BO)