Duitsland noteert voor het laatste kwartaal van 2012 een krimp met 0,5 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Federaal Bureau voor Statistiek. De terugval komt doordat de crisis binnen de eurozone de uitvoer en bedrijfsinvesteringen heeft afgeremd.

Door het zwakke vierde kwartaal is het bbp in het volledige jaar 2012 met slechts 0,7 procent toegenomen, tegenover 3,0 procent in 2011 en 4,2 procent in 2010. Aanalisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden voor 2012 rekening met een groei van 0,8 procent.

"De Duitse economie is misschien niet langer een eiland van geluk, ze blijft in ieder geval een eiland van groei in een zee van recessie", aldus Carsten Brzeski, econoom bij ING.

Voor het volledige jaar vertraagde de Duitse uitvoer van 7,8 procent in 2011 tot 4,1 procent in 2012, terwijl de bedrijfsinvesteringen met 4,4 procent afnamen, blijkt uit de cijfers van het Bureau voor de Statistiek.

De meeste economen verwachten dat Duitsland na een zwak vierde kwartaal de komende maanden licht zal herstellen, maar voor 2013 wordt slechts rekening gehouden met een beperkte toename van het bbp.

De Duitse regering maakt woensdag een nieuwe raming voor dit jaar bekend. Volgens het Handelsblatt zou de jaarprognose gehalveerd worden van 1,0 tot 0,5 procent. (Reuters/BO)

Duitsland noteert voor het laatste kwartaal van 2012 een krimp met 0,5 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Federaal Bureau voor Statistiek. De terugval komt doordat de crisis binnen de eurozone de uitvoer en bedrijfsinvesteringen heeft afgeremd. Door het zwakke vierde kwartaal is het bbp in het volledige jaar 2012 met slechts 0,7 procent toegenomen, tegenover 3,0 procent in 2011 en 4,2 procent in 2010. Aanalisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden voor 2012 rekening met een groei van 0,8 procent."De Duitse economie is misschien niet langer een eiland van geluk, ze blijft in ieder geval een eiland van groei in een zee van recessie", aldus Carsten Brzeski, econoom bij ING. Voor het volledige jaar vertraagde de Duitse uitvoer van 7,8 procent in 2011 tot 4,1 procent in 2012, terwijl de bedrijfsinvesteringen met 4,4 procent afnamen, blijkt uit de cijfers van het Bureau voor de Statistiek. De meeste economen verwachten dat Duitsland na een zwak vierde kwartaal de komende maanden licht zal herstellen, maar voor 2013 wordt slechts rekening gehouden met een beperkte toename van het bbp. De Duitse regering maakt woensdag een nieuwe raming voor dit jaar bekend. Volgens het Handelsblatt zou de jaarprognose gehalveerd worden van 1,0 tot 0,5 procent. (Reuters/BO)