De ZEW-index, gebaseerd op een rondvraag bij ondernemers, economen en institutionele beleggers over de prognoses voor de toekomst, klokt in mei af op 3,1. Dat is 4,5 punten minder dan in april. De index die de beoordeling van de huidige economische situatie meet, klimt in mei tot een recordhoogte van 91,5 tegenover 87,1 punten in april.

Duitsland kon in het eerste kwartaal een hoger dan verwachte economische groei van 1,5 procent optekenen, maar volgens experts die ZEW polste is een dergelijk groeitempo niet houdbaar. De experts wijzen in dat verband op de risico's die verbonden zijn aan de schuldencrisis in de eurozone.

Volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING in Brussel, heeft de Griekse schuldensaga weinig invloed op de Duitse economie, maar vormen de hogere energieprijzen en inflatiedruk samen een veel groter gevaar. De inflatie in Duitsland steeg in april tot 2,7 procent nadat de prijs voor een vat ruwe olie boven de 113 dollar klom.

Wat de economische vooruitzichten voor de eurozone betreft, noteert de ZEW-index een terugval met 6,1 tot 13,6 punten in mei.

bloomberg

De ZEW-index, gebaseerd op een rondvraag bij ondernemers, economen en institutionele beleggers over de prognoses voor de toekomst, klokt in mei af op 3,1. Dat is 4,5 punten minder dan in april. De index die de beoordeling van de huidige economische situatie meet, klimt in mei tot een recordhoogte van 91,5 tegenover 87,1 punten in april.Duitsland kon in het eerste kwartaal een hoger dan verwachte economische groei van 1,5 procent optekenen, maar volgens experts die ZEW polste is een dergelijk groeitempo niet houdbaar. De experts wijzen in dat verband op de risico's die verbonden zijn aan de schuldencrisis in de eurozone.Volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING in Brussel, heeft de Griekse schuldensaga weinig invloed op de Duitse economie, maar vormen de hogere energieprijzen en inflatiedruk samen een veel groter gevaar. De inflatie in Duitsland steeg in april tot 2,7 procent nadat de prijs voor een vat ruwe olie boven de 113 dollar klom.Wat de economische vooruitzichten voor de eurozone betreft, noteert de ZEW-index een terugval met 6,1 tot 13,6 punten in mei.bloomberg