De GfK-index, die samengesteld wordt na een rondvraag bij ongeveer 2.000 Duitsers, noteert voor september net als de maand ervoor op 5,9. Die score stemt overeen met de analistenverwachtingen. Gfk blikt voor zijn onderzoek steeds een maand vooruit.

Het stabiele vertrouwen zou erop kunnen wijzen dat de Duitsers de consumentenbestedingen op peil zullen houden, ondanks onheilspellende vooruitzichten voor de eurozone in het algemeen en Duitsland in het bijzonder. Gevreesd wordt namelijk dat de uitvoer van Duitse goederen ingedijkt wordt door de uitdijende schuldencrisis in de eurozone. Duitsland is als op export gerichte economie in grote mate afhankelijk van de uitvoer naar landen binnen de eurozone.

"Ondanks de toenemende internationale onrust geeft de Duitse consument blijk van een sterke wil tot consumeren. Een stabiele arbeidsmarkt en hogere lonen in vergelijking met de voorgaande jaren vormen een goede basis voor nieuwe en grotere aankopen," aldus GfK in een toelichting. Volgens Gfk is de rente op het spaargeld bovendien zo laag dat ze niet eens de inflatie dekt.

GfK houdt vast aan zijn prognose dat de particuliere consumptie, die overeenstemt met ongeveer 60 procent van het Duitse bruto binnenlands product (bbp), dit jaar met 1 procent zal toenemen. (Reuters/BO)

De GfK-index, die samengesteld wordt na een rondvraag bij ongeveer 2.000 Duitsers, noteert voor september net als de maand ervoor op 5,9. Die score stemt overeen met de analistenverwachtingen. Gfk blikt voor zijn onderzoek steeds een maand vooruit.Het stabiele vertrouwen zou erop kunnen wijzen dat de Duitsers de consumentenbestedingen op peil zullen houden, ondanks onheilspellende vooruitzichten voor de eurozone in het algemeen en Duitsland in het bijzonder. Gevreesd wordt namelijk dat de uitvoer van Duitse goederen ingedijkt wordt door de uitdijende schuldencrisis in de eurozone. Duitsland is als op export gerichte economie in grote mate afhankelijk van de uitvoer naar landen binnen de eurozone."Ondanks de toenemende internationale onrust geeft de Duitse consument blijk van een sterke wil tot consumeren. Een stabiele arbeidsmarkt en hogere lonen in vergelijking met de voorgaande jaren vormen een goede basis voor nieuwe en grotere aankopen," aldus GfK in een toelichting. Volgens Gfk is de rente op het spaargeld bovendien zo laag dat ze niet eens de inflatie dekt.GfK houdt vast aan zijn prognose dat de particuliere consumptie, die overeenstemt met ongeveer 60 procent van het Duitse bruto binnenlands product (bbp), dit jaar met 1 procent zal toenemen. (Reuters/BO)