De Ifo-index, die wordt samengesteld na een rondvraag bij 7.000 bedrijfsleiders in de grootste economie van de eurozone, steeg van 105,5 in december tot 106,7 in januari. Economen gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een toename tot 106,5.

Duitsland, dat wordt beschouwd als de motor van de eurozone, kan profiteren van kelderende olieprijzen die een positief effect hebben op het besteedbaar inkomen in een land waar de werkloosheid op een laagterecord staat.

Dan blijven er nog hoopvolle vooruitzichten voor de export die baat heeft bij een goedkopere euro. Dat de euro in waarde zou dalen, was een van de doelstellingen van de monetaire stimuli waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de kwakkelende economie in de eurozone een por wil geven.

"Lagere olieprijzen zijn bevorderlijk voor de economie van de eurozone, en dus ook voor Duitsland," aldus Evelyn Herrmann, econoom bij BNP Paribas SA in Londen in een reactie aan het persagentschap Bloomberg. Volgens Herrmann wijzen verscheidene indicatoren erop dat de Duitse economie aan slagkracht wint, en weer een voortrekkersrol in de muntunie speelt.

Ook de deelindex die de beoordeling van de huidige economische omstandigheden peilt, klimt deze maand hoger. Die deelindex klokte in januari af op 111,7 tegenover 110 in december .

(BO)

De Ifo-index, die wordt samengesteld na een rondvraag bij 7.000 bedrijfsleiders in de grootste economie van de eurozone, steeg van 105,5 in december tot 106,7 in januari. Economen gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een toename tot 106,5. Duitsland, dat wordt beschouwd als de motor van de eurozone, kan profiteren van kelderende olieprijzen die een positief effect hebben op het besteedbaar inkomen in een land waar de werkloosheid op een laagterecord staat. Dan blijven er nog hoopvolle vooruitzichten voor de export die baat heeft bij een goedkopere euro. Dat de euro in waarde zou dalen, was een van de doelstellingen van de monetaire stimuli waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de kwakkelende economie in de eurozone een por wil geven. "Lagere olieprijzen zijn bevorderlijk voor de economie van de eurozone, en dus ook voor Duitsland," aldus Evelyn Herrmann, econoom bij BNP Paribas SA in Londen in een reactie aan het persagentschap Bloomberg. Volgens Herrmann wijzen verscheidene indicatoren erop dat de Duitse economie aan slagkracht wint, en weer een voortrekkersrol in de muntunie speelt.Ook de deelindex die de beoordeling van de huidige economische omstandigheden peilt, klimt deze maand hoger. Die deelindex klokte in januari af op 111,7 tegenover 110 in december .(BO)