De index van het onderzoeksinstituut Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW) uit Mannheim klimt van 4,3 in december naar 15,4 in januari. Analisten hielden rekening met een index van 7. De ZEW-index is gebaseerd op een enquête onder analisten en investeerders en vormt het startpunt voor een reeks belangrijke Europese vertrouwensindicatoren. Een notering onder nul wijst op pessimisme, een cijfer boven nul geeft de graad van optimisme weer.

Het ZEW-instituut peilt bij zijn onderzoek ook nog naar de (on) tevredenheid over de huidige economische situatie. Die index steeg in januari naar 82,6 van 82,4 in december.

Volgens Aline Schuiling, econoom bij ABN Amro NV in Amsterdam, blijft de Duitse economie in ieder geval 'gezond'. In een interview met het persagentschap Bloomberg voegde Schuling eraan toe dat de binnenlandse vraag in 2011 sterk blijft, maar dat de uitvoer mogelijk vertraagt.

De index van het onderzoeksinstituut Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW) uit Mannheim klimt van 4,3 in december naar 15,4 in januari. Analisten hielden rekening met een index van 7. De ZEW-index is gebaseerd op een enquête onder analisten en investeerders en vormt het startpunt voor een reeks belangrijke Europese vertrouwensindicatoren. Een notering onder nul wijst op pessimisme, een cijfer boven nul geeft de graad van optimisme weer.Het ZEW-instituut peilt bij zijn onderzoek ook nog naar de (on) tevredenheid over de huidige economische situatie. Die index steeg in januari naar 82,6 van 82,4 in december.Volgens Aline Schuiling, econoom bij ABN Amro NV in Amsterdam, blijft de Duitse economie in ieder geval 'gezond'. In een interview met het persagentschap Bloomberg voegde Schuling eraan toe dat de binnenlandse vraag in 2011 sterk blijft, maar dat de uitvoer mogelijk vertraagt.