De verwachtingen voor Japanse aandelen waren begin dit jaar hooggespannen. Met dank aan de hervormingen die de Japanse premier Shinzo Abe in gang heeft gezet. Na een aarzelende start in aanloop naar de btw-verhoging begin april zitten Japanse aandelen opnieuw in de lift. Drie redenen om alsnog mee te springen op de Japanse trein:

1. De negatieve impact van de btw-verhoging zal langzaam verdwijnen

De btw-verhoging heeft de Japanse economie een zware klap gegeven, maar het effect ervan zal langzaam verteerd worden. De lonen zijn bijvoorbeeld opnieuw aan het stijgen. Toch is het niet uitgesloten dat de Japanse centrale bank extra steunmaatregelen zal nemen. Dit zal de aandelenkoersen ondersteunen, met name van de exportgroepen die zullen profiteren van een zwakkere yen.

2. De Japanse bedrijven zijn financieel gezond

Vijftien jaar lang hebben Japanse bedrijven zich moeten aanpassen aan dalende prijzen. Een strenge kostenbeheersing en grote hoeveelheden cash vertalen zich vandaag in financieel gezonde bedrijven. Er is veel ruimte om de aandeelhouders beter te vergoeden en groei te financieren.

3. De Japanse pensioenfondsen zullen meer in aandelen beleggen

Traditioneel zijn de grote Japanse pensioenfondsen belegd in staatsobligaties. Maar omdat de rente daarop zo extreem laag is, dreigen ze hun langetermijnverplichtingen niet te kunnen nakomen. Het enige alternatief is actiever te beleggen in Japanse aandelen.

Frédéric Dineur

De verwachtingen voor Japanse aandelen waren begin dit jaar hooggespannen. Met dank aan de hervormingen die de Japanse premier Shinzo Abe in gang heeft gezet. Na een aarzelende start in aanloop naar de btw-verhoging begin april zitten Japanse aandelen opnieuw in de lift. Drie redenen om alsnog mee te springen op de Japanse trein:De btw-verhoging heeft de Japanse economie een zware klap gegeven, maar het effect ervan zal langzaam verteerd worden. De lonen zijn bijvoorbeeld opnieuw aan het stijgen. Toch is het niet uitgesloten dat de Japanse centrale bank extra steunmaatregelen zal nemen. Dit zal de aandelenkoersen ondersteunen, met name van de exportgroepen die zullen profiteren van een zwakkere yen.Vijftien jaar lang hebben Japanse bedrijven zich moeten aanpassen aan dalende prijzen. Een strenge kostenbeheersing en grote hoeveelheden cash vertalen zich vandaag in financieel gezonde bedrijven. Er is veel ruimte om de aandeelhouders beter te vergoeden en groei te financieren.Traditioneel zijn de grote Japanse pensioenfondsen belegd in staatsobligaties. Maar omdat de rente daarop zo extreem laag is, dreigen ze hun langetermijnverplichtingen niet te kunnen nakomen. Het enige alternatief is actiever te beleggen in Japanse aandelen.Frédéric Dineur