Het nieuwe biljet van 20 euro wordt op 25 november 2015 in omloop gebracht. Het grootste verschil met het huidige is dat het nieuwe over een portretraampje beschikt. Dat portretraampje staat in het hologram van het biljet.

Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is, aldus een toelichting van de ECB. "Het portretraampje is een echte innovatie in de bankbiljettentechnologie", laat ECB-topman Draghi optekenen. "Het is het gevolg van het door het Eurosysteem verrichte werk om ervoor te zorgen dat de eurobankbiljetten goed bestand blijven tegen vervalsing."

Het biljet van 20 euro is niet het eerste biljet dat wordt vernieuwd. Eerder werden al nieuwe briefjes van 5 en 10 euro uit de 'Europa-serie' in omloop gebracht. Later volgen nog de briefjes van 50, 100, 200 en 500 euro.

Wie vreest binnen afzienbare tijd met een groot aantal ongeldige biljetten opgezadeld te zitten, hoeft niet bang te zijn, want de 'oude' biljetten blijven geldig. Ze worden geleidelijk uit omloop gehaald.

De eurobankbiljetten worden gehanteerd door 338 miljoen mensen in negentien landen, en hebben een gecombineerde nominale waarde van 1.000 miljard euro. (Belga/BO)

Het nieuwe biljet van 20 euro wordt op 25 november 2015 in omloop gebracht. Het grootste verschil met het huidige is dat het nieuwe over een portretraampje beschikt. Dat portretraampje staat in het hologram van het biljet. Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is, aldus een toelichting van de ECB. "Het portretraampje is een echte innovatie in de bankbiljettentechnologie", laat ECB-topman Draghi optekenen. "Het is het gevolg van het door het Eurosysteem verrichte werk om ervoor te zorgen dat de eurobankbiljetten goed bestand blijven tegen vervalsing." Het biljet van 20 euro is niet het eerste biljet dat wordt vernieuwd. Eerder werden al nieuwe briefjes van 5 en 10 euro uit de 'Europa-serie' in omloop gebracht. Later volgen nog de briefjes van 50, 100, 200 en 500 euro. Wie vreest binnen afzienbare tijd met een groot aantal ongeldige biljetten opgezadeld te zitten, hoeft niet bang te zijn, want de 'oude' biljetten blijven geldig. Ze worden geleidelijk uit omloop gehaald. De eurobankbiljetten worden gehanteerd door 338 miljoen mensen in negentien landen, en hebben een gecombineerde nominale waarde van 1.000 miljard euro. (Belga/BO)