Draghi geeft nukkige spaarders nul op rekest

Mario Draghi, voorzitter van de ECB © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Spaarders die dromen van hogere rentes nu de inflatie naar 2 procent is gestegen, mogen hun hoop opbergen. De Europese Centrale Bank ziet de economie aantrekken, maar oordeelt dat haar stimulusbeleid nodig blijft tot er meer duurzame inflatie is.

De inflatie in de eurozone is in februari opgelopen tot 2 procent, in lijn dus met het officiële doel van de Europese Centrale Bank. Daardoor groeit de kritiek op het beleid van de centrale bank, vooral bij spaarders die de koopkracht van hun geld zien verminderen, aangezien hun appeltje voor de dorst niets opbrengt door de nulrente, terwijl het leven wel duurder wordt.

Rente drukken

Nukkige spaarders of niet, de voornaamste beleidsrente van de ECB blijft op nul gebetonneerd. Frankfurt blijft ook zoals gepland obligaties opkopen – vanaf april nog voor 60 miljard euro per maand – om de rentes op de markten nog extra te drukken.

Volgens ECB-voorzitter Mario Draghi slaat zijn beleid duidelijk aan. “Het risico op deflatie is verdwenen, de groei trekt aan en is gelijker verdeeld over de verschillende landen en sectoren, bedrijven kunnen goedkoper lenen, en de vertrouwensindicatoren staan op hun hoogste peil in jaren”, somde de Italiaan zijn verwezenlijkingen op.

Wachten op duurzame inflatie

Dat vertaalt zich ook in betere vooruitzichten. De ECB trekt haar groeiprognose voor de komende jaren op. En ook de inflatie zal wat hoger uitkomen dan in december aangeven. Toch blijft het volgens Draghi afwachten of die sterkere groei de inflatie duurzaam hoger kan tillen. Daarvoor is het vooral kijken naar de kerninflatie, de evolutie van het prijzenpeil zonder volatiele elementen als energie en voeding. En die blijft hardnekkig laag rond 1 procent. “We zien nog geen overtuigende signalen dat de onderliggende inflatie stijgt”, beklemtoonde Draghi herhaaldelijk. En voor de twijfelaars voegde hij er nog aan toe: “Onze prognoses houden rekening met de volledige uitvoering van de geplande stimulus.”

Wat is er dan wel nodig, opdat de ECB het geweer van schouder zou veranderen? Volgens Draghi is het wachten tot de arbeidsmarkt voort aantrekt, zodat de lonen beginnen te stijgen. Stijgende lonen vertalen zich in stijgende prijzen en dus de duurzame inflatie, waar ze in Frankfurt al jaren op hopen.

Rente blijft laag

Is dan helemaal niets veranderd? De ECB blijft bij haar zogenoemde forward guidance – een richtsnoer voor het toekomstige beleid – dat de rente nog minstens tot eind dit jaar zo laag zal blijven, of misschien zelfs nog verlaagd kan worden. In zijn toelichting gaf Draghi wel aan dat de kans op nog een nieuwe renteknip verkleind is met dank aan het herstel.

Het vertrouwen van Draghi in de Europese economie stuurde de euro hoger ten opzichte van de dollar en deed ook de Europese rentes wat klimmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content