De koers van de euro is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, kort nadat ECB-voorzitter Draghi woensdagnamiddag in Frankfurt bekendmaakte dat de Europese Centrale Bank het gelanceerde opkoopprogramma (QE) doorzet tot september 2016. De ECB pompt daarmee 1.100 miljard euro in de Europese economie.

De euro is intussen al 2 procent in waarde gedaald sinds de ECB op 9 maart gestart is met de aankoop van staatsobligaties. Een goedkope euro is goed voor de export.

Ook de beurzen reageren positief op de toelichting van Draghi. De indexen gaan zowel in Brussel als in Parijs, Amsterdam en Frankfurt hoger.

Draghi zei in zijn toelichting bij het rentebesluit dat het monetaire beleid van de ECB het economisch herstel van de regio ondersteunt, en erin zal slagen om de inflatie op te krikken."De uitvoering van het inkoopprogramma verloopt voorspoedig," aldus de ECB-voorzitter woensdagnamiddag in Frankfurt. "Er is een duidelijk bewijs dat de maatregelen die we hebben doorgevoerd effect hebben," voegde hij eraan toe.

Voorts heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief zoals verwacht ongewijzigd gelaten op het historisch lage peil van 0,05 procent.

Sinds september staat de zogenaamde herfinancieringsrente - de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB - op 0,05 procent. Voordien was dat 0,15 procent.

Ook de depositorente blijft ongewijzigd op -0,2 procent. Door die negatieve rente betalen de banken om geld bij de ECB stallen. Ze krijgen dus minder terug dan wat ze stortten.

De traditionele persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt is woensdag gedurende korte tijd stilgelegd omdat een vrouw ECB-voorzitter Mario Draghi aanviel. Ze klom op de tafel en gooide confetti op de Italiaan, terwijl ze riep dat de ECB 'een dictatuur' is. De vrouw werd afgevoerd en de persconferentie ging gewoon voort. Draghi reageerde met een glimlach.

(Bloomberg/Belga/BO)

De koers van de euro is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, kort nadat ECB-voorzitter Draghi woensdagnamiddag in Frankfurt bekendmaakte dat de Europese Centrale Bank het gelanceerde opkoopprogramma (QE) doorzet tot september 2016. De ECB pompt daarmee 1.100 miljard euro in de Europese economie. De euro is intussen al 2 procent in waarde gedaald sinds de ECB op 9 maart gestart is met de aankoop van staatsobligaties. Een goedkope euro is goed voor de export.Ook de beurzen reageren positief op de toelichting van Draghi. De indexen gaan zowel in Brussel als in Parijs, Amsterdam en Frankfurt hoger.Draghi zei in zijn toelichting bij het rentebesluit dat het monetaire beleid van de ECB het economisch herstel van de regio ondersteunt, en erin zal slagen om de inflatie op te krikken."De uitvoering van het inkoopprogramma verloopt voorspoedig," aldus de ECB-voorzitter woensdagnamiddag in Frankfurt. "Er is een duidelijk bewijs dat de maatregelen die we hebben doorgevoerd effect hebben," voegde hij eraan toe.Voorts heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief zoals verwacht ongewijzigd gelaten op het historisch lage peil van 0,05 procent.Sinds september staat de zogenaamde herfinancieringsrente - de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB - op 0,05 procent. Voordien was dat 0,15 procent. Ook de depositorente blijft ongewijzigd op -0,2 procent. Door die negatieve rente betalen de banken om geld bij de ECB stallen. Ze krijgen dus minder terug dan wat ze stortten.(Bloomberg/Belga/BO)