Volgens het persagentschap Bloomberg is de Europese Centrale Bank van plan de Europese banken 700 miljard euro aan goedkoop kapitaal aan te bieden. De nieuwe stimulus zou deel uitmaken van het in juni aangekondige stimulusprogramma, en tot doel hebben vaart te zetten achter het economisch herstel.

Hoewel de ECB al herhaaldelijk goedkoop geld in de eurozone heeft gepompt, blijkt dat goedkope geld namelijk niet genoeg te stromen om de economische motor van de eurozone op toerental te krijgen. Het geld zou met andere woorden onvoldoende doorsijpelen naar bedrijven en comsumenten, en veeleer door de banken aangewend worden om de kapitaalbuffers te versterken.

De 700 miljard die Draghi in stelling brengt, kadert binnen het zogenaamde TLTRO-programma. Via het TLTRO-programma - voluit Targeted Long Term Refinancing Operation - kunnen banken vier jaar lang financiering krijgen tegen lage kosten.

Verwacht wordt dat de banken niet meteen het volledige bedrag zullen gebruiken, maar beginnen met 305 miljard euro.

"Enerzijds biedt de stimulus mogelijkheden om leningen uit te breiden, vooral voor banken met hogere financieringskosten", aldus Kristian Toedtmann, senior econoom bij Dekabank in Frankfurt, "maar anderzijds blijven er andere belemmeringen voor leningen bestaan, zoals een gebrek aan kapitaal of macro-economische risico's. In zijn geheel moet het programma evenwel bijdragen tot een versnelling van de economie."

Volgens een peiling van Bloomberg blijven de vooruitzichten voor de economie van de eurozone in ieder geval somber. Amper 14 procent van de geconsulteerde economen rekent op een verbetering in de komende vier weken, tegenover 35 procent een maand geleden. Driekwart houdt rekening met een stabilisering.

"De perceptie van de huidige conditie van de eurozone is aanzienlijk verslechterd", aldus Christopher Matthies, econoom bij Sparkasse Südholstein in het Duitse Neumünster. "Er heerst toenemende onzekerheid over de kracht van het economisch herstel", verduidelijkt hij.

(Bloomberg/BO)

Volgens het persagentschap Bloomberg is de Europese Centrale Bank van plan de Europese banken 700 miljard euro aan goedkoop kapitaal aan te bieden. De nieuwe stimulus zou deel uitmaken van het in juni aangekondige stimulusprogramma, en tot doel hebben vaart te zetten achter het economisch herstel. Hoewel de ECB al herhaaldelijk goedkoop geld in de eurozone heeft gepompt, blijkt dat goedkope geld namelijk niet genoeg te stromen om de economische motor van de eurozone op toerental te krijgen. Het geld zou met andere woorden onvoldoende doorsijpelen naar bedrijven en comsumenten, en veeleer door de banken aangewend worden om de kapitaalbuffers te versterken.De 700 miljard die Draghi in stelling brengt, kadert binnen het zogenaamde TLTRO-programma. Via het TLTRO-programma - voluit Targeted Long Term Refinancing Operation - kunnen banken vier jaar lang financiering krijgen tegen lage kosten.Verwacht wordt dat de banken niet meteen het volledige bedrag zullen gebruiken, maar beginnen met 305 miljard euro."Enerzijds biedt de stimulus mogelijkheden om leningen uit te breiden, vooral voor banken met hogere financieringskosten", aldus Kristian Toedtmann, senior econoom bij Dekabank in Frankfurt, "maar anderzijds blijven er andere belemmeringen voor leningen bestaan, zoals een gebrek aan kapitaal of macro-economische risico's. In zijn geheel moet het programma evenwel bijdragen tot een versnelling van de economie." Volgens een peiling van Bloomberg blijven de vooruitzichten voor de economie van de eurozone in ieder geval somber. Amper 14 procent van de geconsulteerde economen rekent op een verbetering in de komende vier weken, tegenover 35 procent een maand geleden. Driekwart houdt rekening met een stabilisering."De perceptie van de huidige conditie van de eurozone is aanzienlijk verslechterd", aldus Christopher Matthies, econoom bij Sparkasse Südholstein in het Duitse Neumünster. "Er heerst toenemende onzekerheid over de kracht van het economisch herstel", verduidelijkt hij.(Bloomberg/BO)