Het was afgelopen zaterdag in Groot-Bijgaarden weer over de koppen lopen op de VFB-Happening. Dat had deels te maken met het feit dat de hoogmis van de particuliere aandelenbelegger niet alleen meer openstond voor de Nederlandstalige, maar ook voor Franstalige belegger. Maar de hoofdreden voor de massale opkomst was natuurlijk het betere beursklimaat. Zeker sinds ECB-voorzitter Mario Draghi op de monetaire gaspedaal is gaan staan en de Europese Centrale Bank door maandelijks voor 60 miljard euro aan (staats)obligaties op te kopen de opbrengst van vastrentende beleggingen naar het nulpunt heeft gebracht, dikt de interesse voor de aandelenmarkten weer dagelijks aan.

Stormloop bij Biocartis

Onlinebrokers zien de beursorders dan ook weer aanzwellen. De beursgang (IPO) van het beloftevolle biotechbedrijf Biocartis van CEO Rudi Pauwels illustreert het herwonnen beursanimo. Voor het eerst in jaren lopen beleggers storm voor een beursgang. Op de tweede dag van de inschrijvingsperiode werd vanuit het hoofdkwartier in Mechelen al gemeld dat de introductie tegen de bovenkant van de vork (11,50 euro) zou gebeuren. Daarna werd de inschrijvingsperiode vervroegd afgesloten omdat de vraag het aanbod ver overtrof. Meteen volgden ook de eerste wanklanken van wie maar een fractie van de bestelde aandelen had verkregen. Op de eerste beursdag was er dan ook een rush op bijkomende aandelen en vloog de koers van Biocartis meteen naar een kwart boven de IPO-prijs.

'Dit is het begin van het einde van de beursklim'

Nochtans zit het risicoprofiel van Biocartis ver boven het gemiddelde. Het aandeel is dus niet weggelegd voor elke spaarder/belegger, en al helemaal niet voor wie tot voor kort alleen maar op het spaarboekje spaarde en/of enkel in obligaties belegde.

Vullende pijplijn

Dan is Tinc, The Infrastructure Company, meer spek voor de bek van wie een alternatief zoekt voor het spaarboekje, de kasbon of de obligatie. Nauwelijks was de eerste koers van Biocartis genoteerd of daar kwam al het persbericht over die volgende beursgang. Wees maar zeker dat het niet de laatste IPO van het voorjaar wordt. Op de VFB-Happening raakten analisten van enkele grootbanken niet uitgepraat over hoe druk ze het wel hadden met de voorbereiding van een aantal introducties.

Neem daarbij de haast dagelijkse stroom aan fusie- en overnamenieuws, en we weten dat de huidige beurslente snel richting zomer evolueert. Van oververhitting is nog geen sprake, maar we moeten heel goed beseffen dat dergelijke beursfenomenen enkel plaatsvinden als een beurshausse een matuur, rijp karakter heeft gekregen. Het is met andere woorden het begin van het einde van de beursklim.

Het zal dus zaak zijn het hoofd koel te houden terwijl de beurstemperatuur verder oploopt. Dat betekent ook dat de belegger de moeite moet nemen elke beursgang kritisch te bekijken en niet op elke IPO of op elk gerucht met betrekking tot een overnamekandidaat te springen. Anders dreigt ook dit beursfeest eens te meer in een serieuze kater te eindigen.

Het was afgelopen zaterdag in Groot-Bijgaarden weer over de koppen lopen op de VFB-Happening. Dat had deels te maken met het feit dat de hoogmis van de particuliere aandelenbelegger niet alleen meer openstond voor de Nederlandstalige, maar ook voor Franstalige belegger. Maar de hoofdreden voor de massale opkomst was natuurlijk het betere beursklimaat. Zeker sinds ECB-voorzitter Mario Draghi op de monetaire gaspedaal is gaan staan en de Europese Centrale Bank door maandelijks voor 60 miljard euro aan (staats)obligaties op te kopen de opbrengst van vastrentende beleggingen naar het nulpunt heeft gebracht, dikt de interesse voor de aandelenmarkten weer dagelijks aan.Onlinebrokers zien de beursorders dan ook weer aanzwellen. De beursgang (IPO) van het beloftevolle biotechbedrijf Biocartis van CEO Rudi Pauwels illustreert het herwonnen beursanimo. Voor het eerst in jaren lopen beleggers storm voor een beursgang. Op de tweede dag van de inschrijvingsperiode werd vanuit het hoofdkwartier in Mechelen al gemeld dat de introductie tegen de bovenkant van de vork (11,50 euro) zou gebeuren. Daarna werd de inschrijvingsperiode vervroegd afgesloten omdat de vraag het aanbod ver overtrof. Meteen volgden ook de eerste wanklanken van wie maar een fractie van de bestelde aandelen had verkregen. Op de eerste beursdag was er dan ook een rush op bijkomende aandelen en vloog de koers van Biocartis meteen naar een kwart boven de IPO-prijs. Nochtans zit het risicoprofiel van Biocartis ver boven het gemiddelde. Het aandeel is dus niet weggelegd voor elke spaarder/belegger, en al helemaal niet voor wie tot voor kort alleen maar op het spaarboekje spaarde en/of enkel in obligaties belegde.Dan is Tinc, The Infrastructure Company, meer spek voor de bek van wie een alternatief zoekt voor het spaarboekje, de kasbon of de obligatie. Nauwelijks was de eerste koers van Biocartis genoteerd of daar kwam al het persbericht over die volgende beursgang. Wees maar zeker dat het niet de laatste IPO van het voorjaar wordt. Op de VFB-Happening raakten analisten van enkele grootbanken niet uitgepraat over hoe druk ze het wel hadden met de voorbereiding van een aantal introducties.Neem daarbij de haast dagelijkse stroom aan fusie- en overnamenieuws, en we weten dat de huidige beurslente snel richting zomer evolueert. Van oververhitting is nog geen sprake, maar we moeten heel goed beseffen dat dergelijke beursfenomenen enkel plaatsvinden als een beurshausse een matuur, rijp karakter heeft gekregen. Het is met andere woorden het begin van het einde van de beursklim.Het zal dus zaak zijn het hoofd koel te houden terwijl de beurstemperatuur verder oploopt. Dat betekent ook dat de belegger de moeite moet nemen elke beursgang kritisch te bekijken en niet op elke IPO of op elk gerucht met betrekking tot een overnamekandidaat te springen. Anders dreigt ook dit beursfeest eens te meer in een serieuze kater te eindigen.