Volgens Dijsselbloem is het niet langer nodig geheimzinnig te doen over de toenmalige intentie om de de Europese eenheidsmunt in te ruilen voor de Nederlandse gulden, maar was het niet mogelijk om dat destijds toe te geven.

Als je het voorbereiden op rampscenario's zou laten blijken op het hoogtepunt van de crisis, dan zou dat leiden tot paniek op de financiële markten en het massaal weglopen van beleggers. "Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig."

Het is bijgevolg begrijpelijk dat toenmalig Nederlands minister van Financiën Jan Kees de Jager nooit wilde spreken over een terugkeer naar de gulden, waardoor hij nooit expliciet heeft toegegeven dat Nederland voorbereid was op het einde van de euro.

Al lichtte Jan Kees de Jager in juni 2012 wel een tipje van de sluier door te stellen dat ' iedere minister van Financiën zich voorbereidt op alle mogelijke en ook ondenkbare scenario's.'

" In het tv-programma Argos Medialogica wordt dinsdag gemeld dat het bewuste scenario voor een terugkeer naar de gulden 'Florijn' heette. Een team van ambtenaren sprak er over. "Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen", aldus De Jager in Argos. Volgens hem waren Nederland en Duitsland bij de weinige landen die dergelijke scenario's opstelden, ook in overleg met elkaar.

Dijsselbloem wilde dinsdag over Duitsland niets zeggen. (ANP/BO)

Volgens Dijsselbloem is het niet langer nodig geheimzinnig te doen over de toenmalige intentie om de de Europese eenheidsmunt in te ruilen voor de Nederlandse gulden, maar was het niet mogelijk om dat destijds toe te geven. Als je het voorbereiden op rampscenario's zou laten blijken op het hoogtepunt van de crisis, dan zou dat leiden tot paniek op de financiële markten en het massaal weglopen van beleggers. "Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig." Het is bijgevolg begrijpelijk dat toenmalig Nederlands minister van Financiën Jan Kees de Jager nooit wilde spreken over een terugkeer naar de gulden, waardoor hij nooit expliciet heeft toegegeven dat Nederland voorbereid was op het einde van de euro. Al lichtte Jan Kees de Jager in juni 2012 wel een tipje van de sluier door te stellen dat ' iedere minister van Financiën zich voorbereidt op alle mogelijke en ook ondenkbare scenario's.'" In het tv-programma Argos Medialogica wordt dinsdag gemeld dat het bewuste scenario voor een terugkeer naar de gulden 'Florijn' heette. Een team van ambtenaren sprak er over. "Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen", aldus De Jager in Argos. Volgens hem waren Nederland en Duitsland bij de weinige landen die dergelijke scenario's opstelden, ook in overleg met elkaar. Dijsselbloem wilde dinsdag over Duitsland niets zeggen. (ANP/BO)